U Hrvatskoj je 81 novi slučaj zaraze, preminule dvije osobe

Nakon novih slučajeva zaraze ukupan broj oboljelih na američkom tlu penje se na 2,7 milijuna. U protekla 24 sata od pandemije u SAD-u je umrlo 706 osoba, a ukupno 128.028...

Podijeli

Više od 10,8 milijuna slučajeva koronavirusa zabilježeno je u svijetu, a umrlo je gotovo 520 tisuća ljudi…

13:58 – U posljednja 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj pa je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 647. Još su 84 osobe na liječenju, s tri pacijenta na respiratoru. U posljednja 24 sata testirana je 981 osoba. Dvije su osobe preminule.   Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 2912 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 110 preminulo, a 2155 se oporavilo.  U samoizolaciji je trenutačno 4065 osoba. Do danas je ukupno testirano 81.437 osoba, od toga 981 u posljednja 24 sata.   13:50 – Na području Sisačko-moslavačke županije u zadnja 24 sata nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

13:07 – U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata potvrđeno je 180 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavili su u četvrtak zavodi za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske.   Od srijede je testirano 1758 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 122 osobe iz Federacije BiH i kod 58 iz RS. Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u Sarajevu, gdje je potvrđeno 27 takvih slučajeva, u Banjoj Luci devet, a na Palama sedam. Broj novozaraženih objavljen u četvrtak nešto je veći u odnosu na srijedu kada je zaraza potvrđena kod 152 osobe.

12:40 – Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 148 obrađenih testova, danas je pet novooboljelih osoba pozitivnih na COVID-19 infekciju. Tri osobe su iz Splita, jedna osoba iz Segeta i jedna osoba iz Prološca. Jedna osoba iz Splita i osoba iz Segeta testirane su u Zagrebu, gdje i nalaze, te će u Zagrebu biti epidemiološki i obrađene. Dvije novooboljele osobe iz Splita i osoba iz Prološca kontakti su prethodno potvrđenih oboljelih osoba. U samoizolaciji je 246 osoba, a dvije osobe hospitalizirane su u KBC-u Split, od kojih se jedna nalazi na respiratoru.

12:14 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 2. srpnja 2020. do 11 sati evidentirano je 166 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, riječ je o dvije osobe više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

12:07 – Još je jedan slučaj oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi s područja Grada Šibenika koja je bila u samoizolaciji kao kontakt pozitivne osobe iz druge županije, a vezano za teniski turnir u Zadru.

Trenutačno je na području županije pet aktivnih slučajeva oboljenja. Tri su oboljele osobe s područja Grada Knina, jučer popodne ustanovljena je pozitivna muška osoba s prebivalištem u Zagrebu, gdje je i zaražena, s trenutačnim boravištem na području Grada Vodica, a danas je pozitivna i ženska osoba s područja Grada Šibenika. Sve oboljele osobe imaju blage kliničke simptome i nisu hospitalizirane

11:59 – U Karlovačkoj županiji tri su nova slučaja COVID-19, dva u Ogulinu i jedan u Karlovcu. Dok su Ogulinci kontakti ranije oboljele osobe te su bili u samoizolaciji, u Karlovcu se još utvrđuju kontakti novooboljele osobe i nije poznato gdje se zarazila. Priopćio je to u četvrtak Stožer civilne zaštite Karlovačke županije gdje je posljednjih pet dana 12 oboljelih osoba, sedam iz Karlovca, tri iz Ogulina, a jedna je osoba iz Slunja.

11:47 – Mađarska neće udovoljiti zahtjevu EU da na popis “sigurnih zemalja” doda zemlje izvan EU, osim Srbije, rekao je u četvrtak premijer Viktor Orban. Blok 27 zemalja većinski je podržao otvaranje svojih granica za 14 zemalja kako bi potaknuo putovanja i turizam. Na popisu “sigurnih zemalja” su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.  “Zasad ne možemo podržati zahtjev EU jer bi to bilo protivno zdravstvenim interesima mađarskog naroda”, rekao je Orban u videu koji je u četvrtak objavljen na njegovoj Facebook stranici.

11:28 – U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1198 osoba te je potvrđen 21 novi slučaj zaraze,  osam više nego dan prije, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada. To je najveći broj dnevnih novih zaraza sve od 16. travnja kad je bilo 36 pozitivnih testova. 11:06 – Od ukupno 156 uzoraka koja su u zadnja 24 sata testirana na koronavirus u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, čak 24 bilo je pozitivno. Osam je novopozitivnih osoba iz Đakova, sedam iz Osijeka, po dvije iz Bilja i Valpova te po jedna iz Jagodnjaka, Kopačeva, Vardarca, Duboševice i Laslova – naveli su iz osječko-baranjskog Stožera civilne zaštite.

U toj je županiji trenutačno ukupno 197 osoba pozitivno na koronavirus, od kojih se 28 nalazi na bolničkom praćenju u KBC-u Osijek, s tim da su jučer hospitalizirane tri osobe, dok su četiri otpuštene na kućno liječenje. Otpušten je i mons. Marin Srakić, nadbiskup u miru. Nema pacijenata na respiratoru.

– Povećani broj novozaraženih odrazio se i na povećanje broja osoba u samoizolaciji, kojih je na području Osječko-baranjske županije ukupno 1709, s time da je u zadnja 24 sata pod tu mjeru stavljeno 97 kontakata oboljelih. Naravno, epidemiolozi danas intenzivno provode izvide te određuju daljnje epidemiološke mjere u svim utvrđenim slučajevima oboljenja te prema kontaktima oboljelih – poručuju iz Stožera. Policija je u zadnja 24 sata obavila 71 samoinicijativnu provjeru osoba u samoizolaciji i sve zatekla na prijavljenoj adresi, a od dvije dojave građana o kršenju te mjere jedna se pokazala točnom (u Đakovu).

10:56 – U Zagrebu je dosad zabilježeno 18 novih slučajeva. Ravnatelj zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar kazao je kako Zagreb ima trenutačno 260 aktivnih slučajeva. – Imamo sve manje pozitivnih iz noćnih klubova, ali ti mladi nisu dali sve svoje kontakte pa ima dosta novih koji su kontakti zaraženih u klubovima. Sada testiramo 400 ljudi dnevno, pozitivnih je 20-ak. a kada je sve buknulo, bilo je ih 40-ak – rekao je, javlja HRT.

10:08 – Bjelovarsko-bilogorska županija nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutačno je u toj županiji pozitivna samo jedna osoba.

D.K.

 

 


Podijeli