U GOSPIĆU PRONAĐENA 44 LJUDSKA KOSTURA ŽENA I MUŠKARACA NABACANI NA HRPE (Ubijani maljem, velikim čekićem i noževima)

Nedugo nakon prvih demokratskih izbora u RH rodbina ubijenih gospićkih civila podigla je na tom lokalitetu spomen-ploču u znak sjećanja na žrtve masovnih egzekucija Titovih partizana. Iste noći netko je smrskao i oskrnavio to obilježje...Na prostoru od Gradskog groblja Svete Marije Magdalene do Gimnazije Gospić vršene su svakodnevno masovne egzekucije vojnika i civila u Gospiću, a žrtve su bacane u prethodno iskopane masovne grobnice...

foto:TV LOKI Iskapanja žrtava u Gospiću 2021.- foto: M. Smolčić
Podijeli

Kako je i bilo najavljeno, krajem mjeseca listopada 2021. godine, su ekipe Ministarstva branitelja privremeno završile ekshumacije žrtava jugoslavenskog komunističkog režima iz poraća Drugog svjetskog rata. Na prostoru od Gradskog groblja Svete Marije Magdalene do Gimnazije Gospić vršene su svakodnevno masovne egzekucije vojnika i civila u Gospiću, a žrtve su bacane u prethodno iskopane masovne grobnice…

U svega tri dana ekshumirani su posmrtni ostaci 44 osobe. Pronađene su nabacane na hrpe, kosturi žena i muškaraca. Na nekim lubanjama forenzičari su pronašli velika oštećenja nastala maljem ili velikim čekićem, kao i kosti oštećene noževima ili bajonetima. Što dokazuje na kakav način su likvidirane žrtve.

U tom području se očekuje još posmrtnih ostataka žrtava jugoslavenskog komunističkog režima jer se prema tvrdnjama svjedoka najveći broj ubijenih sahranio u masovnim grobnicama kod javnog WC-a i ispod ceste koja vodi uz Gradsko groblje.

Nedugo nakon prvih demokratskih izbora u RH rodbina ubijenih gospićkih civila podigla je na tom lokalitetu spomen-ploču u znak sjećanja na žrtve masovnih egzekucija Titovih partizana. Iste noći netko je smrskao i oskrnavio to obilježje.

Kada se ’70.-ih godina u Gospiću održavao “Slet bratstva i jedinstva”, gradio se novi stadion Balinovac. Radni strojevi su pri tome iskopali mnoštvo ljudskih kostiju žrtava poraća koje su likvidirali Titovi partizani. Kako bi se zataškalo to otkriće sve pronađene kosti su sakupljene i odvezene na smetlište u Perušiću, dok je medijima bilo zabranjeno izvještavati o tim događajima. Nikada nitko nije odgovarao za ovaj zločin Titovog jugoslavenskog komunističkog režima.

Izvori:  novilist.hr od 31. listopad 2021

-Gs Press

-Ministarstvo hrvatskih branitelja

komunistickizlocini.net

 H.H./ Braniteljski portal

 

 


Podijeli