U Draganićkim Mrzljakima održana komemorativna svečanost u spomen na 17 poginulih pripadnika 129. brigade

Tijekom postojanja i borbene uporabe kroz brigadu je prošlo više od 2.800 branitelja od čega je njih 28 položilo život na oltaru domovine, dok je 78 branitelja ranjeno...

Foto: Igor Čepurkovski
Podijeli

U Draganićkim Mrzljakima danas je održana komemorativna svečanost u spomen na 17 poginulih hrvatskih branitelja pripadnika 129. brigade Hrvatske vojske, koji su 8. studenog 1991. godine poginuli u raketiranju neprijateljskog zrakoplova JNA na mjestu gdje je kasnije podignuta kapelica. Udruga pripadnika 129. brigade i Općina Draganić svake godine organiziraju komemoraciju u spomen na ovaj tragičan događaj i na žrtve hrvatskih branitelja. Predsjednik Udruge pripadnika 129. pripadnika Miroslav Rade kazao je da je 17. hrvatskih branitelja, pripadnika ove brigade, poginulo tek nešto više od dva tjedna kako je postrojba osnovana.

-129. brigada osnovana je 23. listopada 1991. godine i kada se 8. studenog dogodila ova tragedija bila je tek u formiranju. U jednom trenutku brigada je držala najdužu crtu bojišnice, od Turnja do Šišljavića, a to je tridesetak kilometara. U godinu dana postojanja kroz brigadu je prošlo 2.808 branitelja, 28 je poginulo, od toga sedamnaest na ovom mjestu. 8. studenog 1991. godine u 14 sati i pet minuta pojavila su se dva zrakoplova JNA i raketirala baraku u kojoj su bili hrvatski branitelji pripadnici 2. satnije 2. bojne 129 brigade. Na mjestu je poginulo 17 branitelja, a dvadesetak ih je teže i lakše ranjeno, rekao je Miroslav Rade.

Načelnik Općine Draganić Stjepan Bencetić istaknuo je da Općina Draganić svake godine sudjeluje u odavanju počasti hrvatskim braniteljima iz 129 brigade.

 

-Već je postalo tradicija da svake godine na dan zbivanja, koje se ovdje dogodilo 8. studenog 1991. godine, koje je neprimjereno za naše prostore, a u kojem je ubijeno 17 branitelja s područja Draganića, Karlovca i šire. Služena je sveta misa i odali smo počast poginulim članovima 129. brigade Hrvatske vojske, kazao je Stjepan Bencetić.

Komemoracija je počela svetom misom u memorijalnoj kapelici  u 14 sati, točno u vrijeme kada se ovaj zločin dogodio. Misu su predvodili monsinjor Ferdinand Vražić, karlovački dekan velečasni Dražen Karačić i domaći župnik velečasni Miroslav Lesičar. Nakon svete mise na spomen obilježje izaslanstva  su položila vijence i upalila svijeće. Komemoraciji su prisustvovali izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović pukovnik Zvonimir Čurković, zamjenice župana Vesna Hajsan – Dolinar i Martina Furdek Hajdin, karlovački gradonačelnik Damir Mandić, zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak i načelnik Općine Draganić Stjepan Bencetić. (b.o.)

Karlovačka 129. brigada Hrvatske vojske ustrojena je 23. listopada 1991. godine u presudnim trenucima obrane Karlovca i karlovačke regije. Brigada je egzistirala nešto više od 400 dana do 15. prosinca 1992. godine, a djelovala je pod zapovjedništvom 4. Operativne zone Karlovac. Tijekom postojanja i borbene uporabe kroz brigadu je prošlo više od 2.800 branitelja od čega je njih 28 položilo život na oltaru domovine, dok je 78 branitelja ranjeno.

Foto: Igor Čepurkovski
Foto: Igor Čepurkovski
Foto: Igor Čepurkovski

Foto: (dn)
129. brigada osnovana je 23. listopada 1991.

Autor: Branko Obradović


Podijeli