U Donjoj Stubici otvorena izložba ”100. godina hrvatskih maraka u stubičkom kraju”

Izložba se može pogledati radnim danom do kraja tekućeg mjeseca...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U galeriji STUB-KLUB-a u Donjoj Stubici otvorena je prošlog petka izložba poštanskih maraka pod nazivom “100. godina hrvatskih maraka u stubičkom kraju”. Povod izložbe je stogodišnjica tiskanja i upotrebe poštanske marke koju je tiskala tadašnja država Slovenaca, Hrvata i Srba, a  njezina upotreba je zabilježena i u poštanskom uredu u Donjoj Stubici.

Izložba je koncipirana u dva dijela: filatelistički i općeniti. U filatelističkom dijelu izložena su izdanja Države SHS (Zagreb, Ljubljana). U općem dijelu izložbe izloženi su radovi učenika  Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok na temu „Sloboda“ gdje su dali svoja idejna rješenja prve marke Republike Hrvatske uvažavajući vremenski odmak.

U okviru izložbe se održalo i predavanje o markama i filateliji u Donjoj Stubici. Ivan Drašković je ispred FD Zaboky iznio podatak da je Donja Stubica mjesto pronalaska filatelističkog rariteta. Naime, tadašnja poštanska službenica Josipa Krušelj pronašla je među markama jedan arak prigodnog izdanja povodom Sokolsklog sleta u Zagrebu 1934 godine. Poznajući Stubičanca i trgovca Jakoba Bukvića kao filatelistu, obavjestila ga je o pronalasku te mu prodala par tih araka koje je on uvrstio u svoju zbirku.

Do danas su u izašla ukupno četiri izdanja poštanskih maraka koja su vezana uz stubički kraj, a sve su tematski vezane uz Seljačku bunu, odnosno Matiju Gupca.

Zanimljivost izložbe je bio posjet umirovljenih poštanskih službenika iz Donje Stubice koji su se u diskusiji prisjetili angdota iz dugogodišnjeg rada u pošti u Donjoj Stubici te su na pojedinim  markama i razglednicama prepoznali svoje potpise, rukopise i pečate.

Organzatori izložbe su Filatelističko društvo “Zaboky” iz Zaboka i Multimedijalni centar STUB-KLUB, a izložba se može pogledati radnim danom do kraja tekućeg mjeseca, donosi zagorje.com.

H.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + osamnaest =