U DOMOVINSKOM RATU SU IMALI VODU A SAD GOTOVO 90 TISUĆA LJUDI BEZ PITKE VODE Gradonačelnik: Čak i kada se spojimo na drugi vodovod, a trebat će barem dva tjedna, to neće riješiti problem!

Mi u ratu nismo bili bez vode, a sad je pitanje hoćemo li tvornicu moći osposobiti poslije ovog incidenta - naglasio je gradonačelnik Duspara...

Znači, nije jednostavan problem - rekao je gradonačelnik Mirko Duspara nakon sjednice stožera, na kojoj je donesen i zaključak da se voda u bocama skladišti i dijeli isključivo starijim i nemoćnim građanima, dok će se svi drugi nastaviti opskrbljivati vodom iz cisterni i spremnika.
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Opskrba pitkom vodom stanovnika Slavonskog Broda i šest općina naslonjenih na vodocrpilište Jelas tijekom Uskrsa protiče bez problema, jedan je od zaključaka posljednje sjednice Gradskog i Županijskog stožera Civilne zaštite, koji je održan na sam Uskrs poslijepodne u zgradi Gradske uprave Slavonskog Broda, piše SBplus.

Ukupno 13 cisterni nalazi se na području Slavonskog Broda, postavljeni su i spremnici za pitku vodu, a tijekom idućeg tjedna rješavat će se i pitanje spremnika s pitkom vodom za osnovne i srednje škole, kako bi početkom drugog polugodišta ove nastavne godine i osnovnoškolci i srednjoškolci imali pitku vodu. Jer problem s neispravnom vodom u vodovodnom sustavu, čini se potrajat će dulje vrijeme. Minimalno dva tjedna, dok se ne riješi spajanje na vodocrpilište Sikirevci. No, i to će tek djelomično riješiti problem Brođana.

– Pitanje je kako ćemo priključiti Sikirevce, a isključiti ovaj sustav iz tvornice na Jelasu. Naime, Sikirevci mogu dati maksimalno 130 litara, a nama treba oko 300 litara. U slučaju da tvornica na Jelasu ispada iz igre, odnosno da se ne može očistiti i osposobiti za rad, idealno i jedino moguće rješenje je napraviti još jedan cjevovod od Sikirevaca do Broda kako bi pokrili potrebe grada i općina koje su bile naslonjene na vodocrpilište Jelas. Znači, nije jednostavan problem – rekao je gradonačelnik Mirko Duspara nakon sjednice stožera, na kojoj je donesen i zaključak da se voda u bocama skladišti i dijeli isključivo starijim i nemoćnim građanima, dok će se svi drugi nastaviti opskrbljivati vodom iz cisterni i spremnika.

U slučaju potrebe, broj spremnika može se povećati jer su stigli pozivi iz drugih gradova i županija koje nude pomoć: – Trenutno se 22 spremnika ispiru i na njih se postavljaju slavine kako bi ih mogli rasporediti na potebne lokacije, Tijekom noći je došlo i pet cisterni HV-a i jedna cisterna MUP-a, koje su stavljene u funkciju, tako da je situacija pod kontrolom – izjavio je Stjepan Bošnjaković, predsjednik Županijskog stožera civilne zaštite.

I dok se situacija s distribucijom normalizira, na mjestu ekološkog incidenta nije provedena daljnja sanacija. – Sanacija nije u mojoj ingerenciji i nije na području grada Slavonskog Broda. Ali, smatram kako prije svega treba ustanoviti točno mjesto gdje je došlo do incidenta, i to trebaju utvrditi nadležni kako bi se pristupilo nužnoj sanaciji terena, koja zasad, po mom mišljenju, nije dobro provedena.

Mi smo podnijeli kaznenu prijavu protiv Croduxa jer je on jedini na tom terenu radio i oni su angažirali tvrtku za sanaciju, a na institucijama je da odrade svoj posao i vide ima li elemenata za pokretanje kaznene prijave. Ja mislim da ima, jer činjenica je da je nama tvornica vode izbačena iz funkcije, činjenica je da je 90 tisuća građana ostalo bez pitke vode. Mi u ratu nismo bili bez vode, a sad je pitanje hoćemo li tvornicu moći osposobiti poslije ovog incidenta – naglasio je gradonačelnik Duspara, prenosi SBplus, dodavši kako posljednji nalazi vode, a koji datiraju od subote, govore i dalje o koncentraciji ugljikovodika od 500 mikrograma po litri.

A.K.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

8 KOMENTARI

 1. Hrvatska je privatna prćija od 1995 UDBAŠIJE I SRBOKOMUNISTA JUGOSLOVENSTVA BANDITA I IZDAJNIKA HDZ-SDP,PA SVI SMO SVJEDOCI KAKO SU GENERALI SLUGANSTVA DUŠMANIMA HRVATA IZDALI HRVATSKO BRANITELJSTVO SLUŽEĆI UDBI,PA SE UMJESTO LUSTRACIJE DOGODILA KRIMINALNA PLJAČKA NAD HRVATIMA I IZDAJA HRVATA OKRUNJENA ABOLIRANJEM SRBOČETNIŠTVA.

 2. Koliko su tzv ” generali” tzv.poduzetnici latins ko americkog tipa ” pretvorili” u tzv pretvorbi milijuna mogli bi dovesti pitku vodu sa Velebita ili iz Gorskogkotara i opskrbiti cijeli HR.!!!!??
  Ne da nema vode u HR,nema pravde,nema pravne drzavu !!! Biti ceje biti dok se neprov ede LUSTRACIJA !!!
  Lustraciju ne ” koce” samo komunisti i stranke nastale iz te njihove bezboznicke jazbine,nego i narod koji je preko rodbinskih, kumovskih ,lopovskih veza ” umocen” i upetljan u tu komunisticku razbojnicku hobotnicu !
  Da akteri partizanskih i komunisticko- udbaskih zlocina nebi odgovarali za zlodjela,ubojstva, placku öd 45 pado danas ” Bore” se svim sredstvima ,i snagama da SE ne otvore komunistickih udbaski dosjei ! Oni vrlo dobro znaju koliko su stotine tisuca neduznih,bez suda,pobili i u jame pobacali i koliko su udbasi HR.domoljuba diljem svijeta likvidirali, bez optuzbi bez sudjenja !!! Oni znaju da BI im to bio KRAJ !!!
  A akobogda toce se brzo i dogoditi iz bozju pomoci !!!
  Bog i Hrvati !!!
  Bogu vjerni !
  Za Domovinu i OBITELJ !!!
  S. P. R. E. M. N. I. !!!

  • E moj narode !
   E moj Ivane !
   Pa zar IMA vise” prirodne” katastrofe öd ove komunisticke vlasti ,Koje se moramo pod hitno ” rjesavati” !!!
   Bog i Hrvati !
   Za Boga i Domovinu !!!
   S P. R. E. M. N. I. !!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri + sedamnaest =