U Domovinskom ratu i male sredine dale su veliki doprinos, ali- zašto ih se medijski zaobilazi u širokom luku?…

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Održano je obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Grada Garešnice, Općine Berak, Heregovac i Velike Trnovitice. Riječ je o kraju koji je iznimno mnogo dao, poglavito u prvim godinama hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata…

Jedan od onih koji su uistinu bili prvi kad je trebalo, Zdravko Vladanović, tom je prigodom, u Garešnici, bio nazočan kao izaslanik predsjednice.

Nakon odavanja počast stradalima u Domovinskom ratu, uz ostalo je naglasio:

 • Biti u vašoj prisutnosti na današnji dan, i to u svojstvu izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske, za mene je osobita čast i to stvara jedan poseban osjećaj ponosa i zadovoljstva. Biti s vama danas to znači dijeliti ista promišljanja o danima i godinama koje su daleko iza nas i događajima koje se ne mogu i ne smiju zaboraviti. Bilo je to vrijeme olovno teških oblaka koji su tih godina nisko kružili hrvatskim nebom. Mnogi nisu razumijeli opasnosti koje ti oblaci donose. Brojne su obitelji zavijene u crno, a preko tisuću naših ratnih prijatelja još uvijek nema groba. Iz prolivene krvi hrvatskih branitelja danas raste trava i na njoj se do nebesa izdigla hrvatska sloboda.

Zatim je nadodao i ovo:

 • Dragi hrvatski branitelji, sudjelovanjem u Domovinskom ratu branili ste suverenitet i ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, ali ste vašim sudjelovanjem branili i slobodu – tu univerzalnu i plemenitu vrijednost čovjeka i čovječanstva. U teškim okolnostima velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, na koncu 20. stoljeća, slobodarski nastrojeni i hrvatski državotvorno orijentirani uspostavili smo i obranili suverenu i samostalnu hrvatsku državu te izgradili suvremeno hrvatsko društvo, i tome se danas divi cijeli civilizirani svijet. U nepunih trideset godina ostvarili smo veliki dio naših snova i stoljetne snova naših predaka. I kad na trenutak zanemarimo poteškoće iz vlastite životne svakodnevnice, te se izdignemo na razinu nacionalnog dostignuća, onda s ponosom moramo kazati da je put kojim nas je vodio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio potpuno ispravan i da žrtve nisu bile uzaludne, ma kako bilo teško o žrtvama govoriti. I danas politički hodamo tim istim Tuđmanovim putem i nema drugoga puta.

Vladanović se potom zapitao:

 • Tko može i smije zaboraviti dvadeset poginulih hrvatskih branitelja s područja Grada Garešnice, Općine Berak, Hercegovac i Velika Trnovitica. Tko može i smije zaboraviti neizmjerni doprinos kojega su obrani Republike Hrvatske dali pripadnici 56. samostalne bojne Hrvatske vojske sastavljene od po jedne satnije iz Garešnice, Kutine, Novske i Ivanić Grada. Zato danas s ponosom i uzdignuta čela hodate ulicama ovoga grada prisjećajući se toga 28. lipnja 1991. i ono malo lovačkog naoružanja s kojim ste krenuli u obranu ljudskog i nacionalnog dostojanstva. Ne smije se zaboraviti da je i iz Garešnice krenula vojno redarstvena operacija Bljesak i o tome se treba voditi računa prilikom obilježavanja tako važnih događaja iz Domovinskog rata.

Na kraju je svoje izlaganje završio riječima:

 • Putniče, kad žedan zagrabiš hladne vode iz ovoga bunara, sjeti se tko je bunar sagradio“ – piše u jednoj prispodobi. Ovaj bunar hrvatske slobode sagradili su hrvatski branitelji zajedno s brojnim dobrim i poštenim ljudima, a voda iz njega neka osnaži žedne koji će se umoriti na putu izgradnje mira, blagostanja i hrvatskog nacionalnog zajedništva – rekao je Vladanović, a mi bismo na to  samo još dodali da je jadno i žalosno što se ovakva obilježavanja, u relativno manjim sredinama, i dalje  jedva spominju, osobito u tzv. nacionalnim u medijima.

Mladen Pavković

 

 


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + jedan =