U BiH uhićena dvojica bivših srpskih vojnika zbog ubojstva 78 civila

Boška Unčanina i Dragana Despota terete da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dvojicu bivših pripadnika vojske bosanskih Srba uhitila je u utorak policija po nalogu Suda BiH pod sumnjom da su izravno sudjelovali u ubojstvu više od 70 civila s područja općine Ključ tijekom kampanje masovnih etničkih progona, provedene na samom početku rata 1992. godine…

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e na području Banje Luke locirali su, identificirali i lišili slobode Boška Unčanina (1969.) iz Prijedora i Dragana Despota (1964.) iz Ključa (Lanište), osumnjičene za zločin protiv čovječnosti…

Posebnu uznemirenost i strah unosili su pripadnici četničkih “Crvenih beretki” koji su uhićivali ljude, premlaćivali pljačkali i zastrašivali Bošnjake i Hrvate Ključa. Nakon ulaska pripadnika tzv. V RS i policije u Velagiće, nastavljeno je s pojedinačnim ubijanjem civila koji su ostali kod svojih kuća, uglavnom staraca. Unčanin i Despot su optuženi za ubojstvo 78 osoba.

Mjesto najstrašnijih zločina u BiH

Ključ i okolica mjesto su najstrašnijih zločina koje je počinila srpska vojska u ratu u BiH. Ovo mjesto bilo je pod udarom četničkih zločinaca i u II. svjetskom ratu, a nakon završetka rata i pod udarom partizana iz ovih krajeva, u kojima je bio veliki broj Srba. Nad Hrvatima Ključa počinjen je pravi genocid jer je od 1500 Hrvata koliko je živjelo u ključu do II. svjetskog rata danas ostalo samo 10 Hrvata, ili manje od 1 posto nekadašnjeg broja.

Boško Unčanin i Dragan Despot su pod istragom Posebnog odjela Tužiteljstva BiH za ratne zločine i osumnjičeni su da su za vrijeme širokog i sustavnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika Vojske RS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, piše dnevnik.ba

Oni se terete da su 1. lipnja 1992. godine, u mjestu Velagići, općina Ključ, osobno i neposredno, zajedno s drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali van civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi osnovne škole.

Istjeranim civilima bilo je zapovjeđeno se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi, zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja, izvršili strijeljanje i ubojstvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996.  godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kako je utvrđeno istragom, tada je brutalno likvidirano najmanje 78 civila, čija su tijela potom prevezana kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, koja je otkrivena i ekshumirana 1996. godine.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

deset + 13 =