U BiH i Hrvatskoj uhićeno više osoba koje se sumnjiče za krijumčarenje migranata

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH okolnim zemljama i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje kaznenih djela povezanih s ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini...

Podijeli

Postupajući po nalogu Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužiteljstva BiH, policijski službenici SIPA-e, uz podršku MUP-a KS, MUP-a RS, Službe za poslove sa strancima i OSA-e BiH, realizirali su operaciju kodnog naziva “Fast”, te uhitili pet osumnjičenih osoba…

U Bosni i Hercegovini lišeno je slobode pet osoba, a operacija je realizirana s partnerskim institucijama Republike Hrvatske, gdje su lišene slobode dvije osobe, navode iz Tužiteljstva BiH, donosi bild.ba.

“Aktivnosti su realizirane u suradnji s USKOK-om i MUP-om RH, a usmjerene su na otkivanje i kazneno procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata, s područja Bosne i Hercegovine, prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU. Osumnjičeni organizatori su državljani Afganistana, a istragom je utvrđeno da su djelujući kao organizirana skupina s drugim osumnjičenim, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, organizirali, koordinirali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji su u BiH došli iz pravca Srbije, te su organizirano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Hrvatsku”, navodi se.

U okviru ove operacije, koordinirana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, trajala je više mjeseci, kako bi počinitelji kaznenih djela bili otkriveni i dokumentirani.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode terete se za kaznena djela: Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, iz članka 189a, u svezi s kaznenim djelom Krijumčarenje ljudi, iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a tijekom dana bit će predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH okolnim zemljama i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje kaznenih djela povezanih s ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

D.K.


Podijeli