U Beču priređen 71. tradicionalni bal gradišćanskih Hrvata…

ilustracija
Podijeli

Tradicionalni 71. bal gradišćanskih Hrvata u organizaciji Hrvatskog centra u Beču otvoren je  u subotu navečer u hotelu Schoenbrunn glazbeno -scenskim prikazom o toj  najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji gradišćanskih Hrvata u Austriji, koja se ove godine održava u znaku suradnje gradišćanskih Hrvata i koruških Slovenaca.

Bal je jedna od najvažnijih  godišnjih glazbeno-kulturnih manifestacija gradišćanskih Hrvata koji su kroz pet stoljeća  sačuvali  hrvatsku kulturu, identitet i jezik  na tlu Austrije, rečeno je na svečanom otvorenju.
U  dvadesetminutnom glazbeno-scenskom projektu u koreografiji glazbenika Filipa Tirana, nastupili su gradišćansko glazbeni sastav Blue Danube&Družice  i slovenski oktet Suha iz južnokoruškog mjesta Plibek.
Ta priredba, na kojoj se želi povezati kultura, politika, diplomacija i gospodarstvo, održava se  pod geslom “Hrvati meet Schoenbrunn” a kako je istaknuto, ovogodišnji bal je  u znaku povezanosti i suradnje gradišćanskih Hrvata i koruških Slovenaca.
Bal je okupio  gotovo 1300 Hrvata iz Beča, Gradišća i njihove goste iz Hrvatske i susjednih država te prijatelje Austrijance.
Otvorio ga je predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović koji je rekao da je bal tradicija i izraz njegovanja hrvatske kulture i običaja.
“Radujem se da se bal održava u znaku prijateljstva i suradnje koruških Slovenaca i gradišćanskih Hrvata koji se zajedno u Austriji i Europi bore za prava nacionalnih manjina”, rekao je Hini visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i predsjednik narodnog odbora koruških Slovenaca Valentin Inzko.
“Hrvatska i  Austrija su tradicionalno prijateljske države. Imamo mnogo zajedničkih interesa. Dvije države su proeuropski orjentirane i zauzimaju se za integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, jer je to važno  za stabilnost te regije i EU-a”, rekao je Hini glavni tajnik u austrijskom ministarstvu vanjskih Michael Linhart.
“Bal je lijepa tradicija  mjesto  susreta i druženja posebno mi je drago da su na ovu  svečanost prvi put pozvani i Hrvati iz BiH da podijelimo ovu izuzetnu večer”, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić.
U bogatom  glazbenom programu nastupa  desetak  glazbenih sastava iz Hrvatske, Austrije, Italije, Slovačke i Mađarske.H
G.S.

Podijeli