U Aržanu oslikan mural u čast prve žrtve Domovinskog rata Josipa Jovića…

XXII. Memorijalni malonogometni turnir Josip Jović održat će se 29. srpnja u Aržanu, rodnom mjestu prve žrtve Domovinskog rata redarstvenika Josipa Jovića...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

XXII. Memorijalni malonogometni turnir Josip Jović održat će se 29. srpnja u Aržanu, rodnom mjestu prve žrtve Domovinskog rata redarstvenika Josipa Jovića.

Početak programa je u 12 sati, u 16:30 polaganje vijenaca, a u službeno otvaranje turnira u 17 sati.

U 22 sata slijedi koncert tamburaškog sastava Dukati. Otkrivanje murala s likom Josipa Jovića i otvaranje turnira obavit će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice RH general-bojnik i glavni inspektor obrane Slaven Zdilar, izaslanik MUP-a RH Slobodan Marendić, izaslanstvo županije Splitsko-dalmatinske, gradonačelnik grada Imotskoga Ivek Budalić s načelnicima općina.

Na turniru sudjeluje 12 braniteljskih ekipa i šest ekipa iz MUP-a RH koji su prethodno izborili turnir kroz kvalifikacije. Revijalnu utakmicu odigrat će veterani Zrinskog iz Mostara i veterani Hajduka.

Podsjetimo;

Na ‘Krvavi Uskrs’ 1991. poginuo je prvi hrvatski branitelj Josip Jović.

Zasjeda i pucnjevi iz šume dočekali su autobus hrvatske specijalne policije koja je išla razbiti pobunjene srpske teroriste, koji su zauzeli Nacionalni park, te ga pripojili umjetnoj tvorevini SAO krajini.

Jedan od autobusa pogodila je tromblonska mina, no srećom nije eksplodirala. Pobunjenici su ubrzo razbijeni, no u međusobnoj razmjeni vatre smrtno je stradao i 22-godišnji Josip Jović koji je ostao upamćen kao prva žrtva Domovinskog rata.

U akciji je prema službenim policijskim zapisnicima uhićeno devet osoba, među kojima i Goran Hadžić, koji je nedugo zatim i političkom odlukom pušten, te je postao jedan od glavnih vođa srpske pobune pogotovo u istočnom dijelu Hrvatske.

Umjetna tvorevina SAO Krajina u vojno redarstvenoj akciji Oluja se raspala u samo nekoliko dana.

M.M.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

8 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

osamnaest + 10 =