FOTO U agresiji na Hrvatsku tako i na naš dio bivše Općine Vukovar, prepoznali smo s koje strane nas očekuju problemi pa smo se Hrvati, Rusini i Ukrajinci među prvima uključili u obranu našeg sela i Vukovara!

Suradnja je od prvog dana pokazala da nas veže i spaja Domovinski rat i da Vukovar u svima nama živi i živjet će kao svetinja dok god smo mi živi...

Hrvatski branitelji Bogdanovci-Vukovar-U agresiji na Hrvatsku tako i na naš dio bivše Općine Vukovar, prepoznali smo u selu s koje strane nas očekuju problemi pa smo se Hrvati,Rusini i Ukrajinci među prvima uključili u obranu našeg sela i Vukovara.
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Općina Bogdanovci,selo Petrovci -sve neposredno u blizini grada heroja Vukovara ,bili smo uvijek bliski i pomagali se kako prije Domovinskog rata tako i danas nakon 27 godina poslije rata…

Selo Petrovci udaljeno je od Vukovara 6 km,nije to neka velika udaljenost ali u ratno vrijeme kada je bila velika agresija na Vukovar tih 6 km činili su se kao 66 km, kada je trebalo iz sela odvesti hranu u vukovarsku bolnicu ranjenicima i osoblju bolnice.

Petrovci su po nacionalnoj strukturi nastanjeno manjinskim narodima Rusinima,Ukrajincima,Srbima,Poljacima,Slovacima i Hrvatima.

U agresiji na Hrvatsku tako i na naš dio bivše Općine Vukovar, prepoznali smo u selu s koje strane nas očekuju problemi pa smo se Hrvati,Rusini i Ukrajinci među prvima uključili u obranu našeg sela i Vukovara.

Rat je bio nemilosrdan nije se nikoga štedjelo,život nije u to vrijeme ništa vrijedio,više je vrijedio jedan metak kojim možeš sebi život sačuvati .Tada zbor narodne garde (ZNG) u selu- dogovorili smo se da ćemo uz obranu sela organizirati i snabdijevanje hranom vukovarsku bolnicu svim proizvodima sela a koja nam stoje na raspolaganju meso,mlijeko,povrće,voće i to smo činili do 29.09 1991 godine,dopremali smo hranu u Vukovar -2,5 mjeseci prevozeći hranu kroz atare iza sela prema Bogdanovcima i kukuruznim putem do Lužca i bolnice.

Ratna stradanja u našem selu su velika poginula 3 hrvatska branitelja, ubijeno 16 civila u selu,protjerano skoro pola sela iz svojih domova i dvoje nestalih branitelja koji se i danas još nisu pronašli.

Nakon rata kao branitelji dragovoljci- prionuli smo radu, osnovali smo udrugu branitelja i počeli raditi na dobrobit svog sela s mnogim projektima kao što su izgradnja spomenika poginulim braniteljima i civilima ,postavljanje spomen obilježja na mjestima stradanja naših mještana.Obnovili smo Dom branitelja i Spomen sobu za poginule i umrle branitelje,obnovili smo zapušteni ribnjak na ulazu u selo,obnovili smo đeram i uredili dvorište Uhddr Petrovci.

Kako je krenula Kolona sjećanja u Vukovaru uvijek smo bili u njoj.Tako smo prije osam godina prvi put upoznali naše prijatelje iz BiH , Brčko,Tuzla,Obodnica Gornja,Boderište,Zovik,Boće kao i Hvidra Ravne Brčko.

Suradnja je od prvog dana pokazala da nas veže i spaja Domovinski rat i da Vukovar u svima nama živi i živjet će kao svetinja dok god smo mi živi.

Naši prijatelji evo već osmu godinu dolaze u naše selo pješice iz BiH -pješačeći oko 110 km.U ovih 8 godina toliko smo se sprijateljili i postali bliži da nije prošlo niti jedno obilježavanje kod nas u selu ili kod njih u BiH  da nismo bili zajedno.

Tako smo ih i danas po osmi put dočekali u našem selu Petrovci srdačno i toplo u mogućnostima koje kao udruga imamo na raspolaganju.Činiti ćemo to i dalje i zaista kao predsjednik Uhddr Petrovci moram reći ponosan sam što smo u ratu pomogli gradu heroju,što smo nakon rata uspjeli okupiti se i raditi na izgradnji zajedništva hrvatskih branitelja gdje god da se nalazili, kaže Andrija Krizmanić.

M.M.Viribus Unitis

Foto-A.K./Braniteljski portal


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + četiri =