U 2022. godini na izmaku u svijetu je oteto, uhićeno ili ubijeno više od stotinu svećenika i redovnika, a nasilnom smrću umrlo je njih najmanje 17…

“Crkva u nevolji” tvrdi da je zabrinjavajuće stanje i u Nikaragvi, gdje režim progoni pripadnike Crkve. Teško je stanje katolika i u Kini...Prema navodima zaklade, za svećenike i redovnike najopasnija je Nigerija. Ondje je oteto 28 svećenika, trojica njih su ubijena a trojica su nestala...

FOTO: VATICAN MEDIA // CRKVA U MEKSIKU POD STRAŽOM
Podijeli

U godini na izmaku u svijetu je oteto, uhićeno ili ubijeno više od stotinu svećenika i redovnika, a nasilnom smrću umrlo je njih najmanje 17, objavila je katolička zaklada “Crkva u nevolji” (Kirche in Not), prenio je portal katholisch.de.

U Nigeriji su u 2022. godini ubijena četvorica svećenika, u Meksiku trojica, a u Demokratskoj Republici Kongo dvojica. Pet redovnica ubijeno je u Africi i Središnjoj Americi.
“Crkva u nevolji” izvijestila je i o 42 oteta svećenika, od kojih je 36 ponovno pušteno na slobodu. Prema navodima zaklade, za svećenike i redovnike najopasnija je Nigerija. Ondje je oteto 28 svećenika, trojica njih su ubijena a trojica su nestala.
U Kamerunu su oteta šestorica svećenika, a po jedan u Etiopiji, Maliju i na Filipinima. Vrlo je opasno stanje i na Haitiju. Tijekom godine zločinačke skupine ondje su otele petoricu svećenika, ali su ih u međuvremenu pustili.
U Nigeriji su i redovnice izvrgnute opasnostima, ondje ih je oteto šest, a otmice redovnica zabilježene su i u Burkini Faso i Kamerunu. Sve otete redovnice u međuvremenu su oslobođene.
Prema podacima “Crkve u nevolji”, tijekom godine najmanje 32 svećenika uhićena su tijekom vršenja službe. Najnoviji slučajevi zabilježeni su u dijelu Ukrajine koji je okupirala Rusija, gdje su uhićena četvorica svećenika Ukrajinske grkokatoličke Crkve. Dvojica njih u međuvremenu su puštena i “protjerana” na područje pod nadzorom ukrajinskih snaga, a druga dvojica još se nalaze u zatvoru i prijeti im optužnica za terorizam.
“Crkva u nevolji” tvrdi da je zabrinjavajuće stanje i u Nikaragvi, gdje režim progoni pripadnike Crkve. Teško je stanje katolika i u Kini. Zaklada ne raspolaže informacijama o tome koliko je u godini na izmaku ondje uhićeno katoličkih svećenika i biskupa, ali česti su slučajevi da vlasti privremeno uhićuju svećenike koji pripadaju u Kini ilegalnoj podzemnoj Crkvi kako bi ih prisilile da se priključe državnoj Crkvi. Kao primjer “Crkva u nevolji” navodi slučaj nestanka najmanje desetorice svećenika, članova pozemne Crkve u Baodingu jugozapadno od Pekinga.

VEZANE VIJESTI

NAPAD U ISPOVJEDAONICI Dominikanski svećenik ubijen u Vijetnamu: ‘Ovo je najteža smrt nekog svećenika nakon rata’


Podijeli