Turska: Pustili smo više od 75 tisuća migranata prema EU-u…

Bugarska i Grčka nisu objavile da je toliki broj migranata stigao na njihove granice. Grčko ministarstvo migracija objavilo je u nedjelju da je grčka policija do sada spriječila 9600 migranata u pokušaju prelaska granice...

Foto: REUTERS/Huseyin Aldemir
Podijeli

Ankara je u nedjelju ustvrdila da je dopustila više od 75 tisuća migranata da prijeđu tursku granicu i krenu prema Europskoj uniji. Do nedjelje oko 10 sati 76 358 migranata prešlo je granicu u pokrajini Edirne, napisao je u nedjelju na Twitteru turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu…

Bugarska i Grčka nisu objavile da je toliki broj migranata stigao na njihove granice. Grčko ministarstvo migracija objavilo je u nedjelju da je grčka policija do sada spriječila 9600 migranata u pokušaju prelaska granice.

Stotine migranata koje se kreću prema Grčkoj probile su tursko-grčku granicu u nedjelju i stigle na otok Lezbos te u kontinentalnu Grčku kod graničnog prijelaza Kastanies, dok su se tisuće migranata okupile na tursko-grčkoj granici.

Čini se da je 220 migranata u tri čamca stiglo na egejski otok Lezbos, prenosi Reuters. Skupina migranata pregazila je plitku rijeku kod graničnog prijelaza Kastanies i stigla u Grčku. Interventna policija u subotu je suzavcem rastjerala stotine migranata koji su pokušavali ući u Grčku.

– Jučer je bilo 9600 pokušaja prelaska naše granice i sve smo uspješno riješili, rekao je zamjenik ministra obrane Alkiviadis Stefanis za grčku televiziju Skai.

Međunarodna organizacija za migracije navodi da je na tursko-grčkoj granici oko 13 tisuća ljudi. Do kasno u subotu autobusi u turskim gradovima punili su se migrantima, navodi ta organizacija.

Foto: REUTERS/Huseyin Aldemir

Grčka vlada govori o orkestriranom napadu na svoje granice i optužuje Tursku za aktivno usmjeravanje migranata. Ne samo da ih ne zadržavaju, oni im pomažu, rekao je Stefanis za Skai.

Bruxelles je poručio da podržava Grčku. Grčka je bila ulazna europska zemlja za tisuće migranata 2015. i 2016., a već je više od 40 tisuća migranata smješteno na egejskim otocima gdje u teškim uvjetima žive u prenapučenim kampovima.

Prošloga tjedna mještani otoka Lezbosa sukobili su se s interventnom policijom. Otočani tvrde da snose nerazmjeran teret te zahtijevaju izgradnju prihvatnih kampova drugdje u Grčkoj.

Ministar migracija Notis Mittarachi rekao je za grčku televiziju Ant1 da Grci ne žele “ovu navalu u svojoj zemlji” te da Grčka nije zemlja u koju svatko može doći bez poštovanja pravila.

Reutersovi svjedoci vidjeli su manje skupine migranata kako hodaju poljima kod grčkog grada Orestiada, oko 6 kilometara udaljenog od granice. Četiri Afganistanca navodno su zapalila logorsku vatru.

– Želimo mjesto gdje možemo ostati, hranu i toplinu, rekla je dvadesetšestogodišnja Najibe Rezaji iz Afganistana.

Grčka policija i vojska uhićuju osobe koje pokušavaju prijeći granicu.

– Svi su oni Afganistanci, a ne Sirijci, rekao je jedan vojnik. Jesu li to Sirijci o kojima je Erdogan govorio, dodao je, javlja HRT

T.H.


Podijeli