„Tuga u dolini Neretve“-Na današnji dan 1991. godine na Južnom bojištu od raketa ispaljenih od strane zrakoplova JNA poginula su četvorica pripadnika 1. bojne 116. brigade Hrvatske vojske „Neretvanski gusari“.

Podijeli

Na današnji dan 1991. godine na Južnom bojištu od raketa ispaljenih od strane zrakoplova JNA poginula su četvorica pripadnika 1. bojne 116. brigade Hrvatske vojske „Neretvanski gusari“. Ante Babić, Ante Rebac, Ante Kuran i Stipe Buljubašić stradali su u civilnom osobnom automobilu u zoni izvan ratnih operacija…

Ante Babić živio je u rodnome selu Gradac kod Neuma, a po zanimanju je bio električar. U trenutku pogibije imao je 32 godine.

Ante Rebac rođeni Metkovćanin, Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u rodnom gradu, a studij geodezije u Sarajevu. Bio je oženjen Živkom s kojom je imao kćeri Ivu (1979.), Jelenu (1981.) i Anu (1983.) te sina Matu (1991.). Prije rata radio je u Metkoviću kao direktor Ureda za katastar i geodetske poslove. Bavio se i nogometom. Nekoliko je godina igrao u NK Neretva u Metkoviću, a klub u sjećanje na njega svake godine organizira Memorijalni turnir Ante Rebac. U trenutku pogibije imao je 44 godine.
Ante Kuran rođen je u Brečićima kod Metkovića u kojima je završio Osnovnu školu. Srednju građevinsku upisao je u Mostaru gdje je stekao zvanje građevinskog tehničara. Iza sebe ostavio je kćeri Perinu (1975.) i Ivanu (1979.) te sina Tonija (1991.). U trenutku pogibije imao je 41 godinu.

Stipe Buljubašić također je rođen u Brečićima. Osnovnu školu pohađao je u Otrić-Seocima, a srednju školu u Metkoviću. Nakon toga upisao je višu građevinsku u Sarajevu te stekao zvanje inženjera građevine. Radio je u građevinskom poduzeću Beton u Metkoviću. Bio je oženjen Milenom s kojom je imao troje djece – sina Antu (1984.) i kćeri Maju (1986.) i Danijelu (1989).

Autor teksta – Borna Marinić

Izvori –
Slobodna Dalmacija 3.11.1991. – „Tuga u dolini Neretve“


Podijeli