Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Zagreb uskoro dobiva još jedan spomenik – onaj prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Pet godina od prve najave kontraverzni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić raspisao je natječaj za izradu i postavljanje spomenika. Tuđmana će, prema ranijem natječaju, izraditi kipar Kuzma Kovačić, a zamijenit će postojeći spomenik na tome mjestu, piše tportal.

Prema raspisanom natječaju spomenik Tuđmanu bit će smješten kod tzv. Bandićevih fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Prije postavljanja spomenika treba urediti plato i pristupnu stazu. Prema natječaju, ti će segmenti biti izvedeni kao “montažne armiranobetonske kocke, gabarita 6×6 metara, visine bruto 25 i 70 centimetara”. Kocke se slažu u kompoziciju s visinskim pomacima na način da su neke potpuno utopljene u teren, u razini s travnjakom, a dio se kocaka izdiže iz terena kako bi u odnosu na centralni plato sa spomenikom mogle poslužiti kao klupe za sjedenje.

Na jednu povišenu kocku bit će postavljen Tuđmanov citat ispisan slovima od bronce: “Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojem pripadam.”

Postament spomenika izvest će se od masivnog kamenog bloka 140x140x162 centimetra. Predviđen je kamen cashmir white, paljen i pjeskareni. Na granitnom postamentu će biti brončani grb te će pisati ime prvog hrvatskog predsjednika, uz datum rođenja i smrti.

Spomenik će doći na mjesto granitne piramide autora Branka Silađina pod imenom “Granit koji pamti”. Gdje će biti premještena piramida – još se ne zna.

T.H.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

34 KOMENTARI

    • VladoMiLOSEVIC je zlocinac a ovo sto san napisa je istina ,bio je major i komesar na Blajburgu na koji nikad nije osa ,bio je najmladji general zlocinca Tita zivio je u beogradu a tito mu dao da vodi NOGOMETNI KLUB PARTIZAN ,CER MU SE ZVALA SUTJESKA PA SE PRESALTALA U NEVENKU ,NIJE ZAUSTAVIO KORUPCIJU ,RATNO PROFITERSTVO ,OCISTIO KRIMINALCE I UBOJICE ,NIJE PROVEO LUSTRACIJU I OTVORIO ARHIVE JER BI MORA I ON SJASIT ZAJEDNO SA PAJDASIMA UDBE I TD ,inace san pravas i emigrant naravno zbog ovaki koji su vas prevarili a vi ih slavite i od njih pravite kult licnosti za vladajuce adzsdp kaste ,

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devetnaest + dva =