TROJAC SE IZDVOJIO! KOD ADEMIJA NEMA PREDAJE, PETKOVIĆ ŽIVI FILMSKI SCENARIJ, CAKTAŠEV UČINAK ZA RESPEKT!

Nije baš jednostavno procijeniti tko je najbolji pojedinac prošle sezone u domaćem nogometu...

Podijeli

Kao što smo već pisali, nije baš jednostavno procijeniti tko je najbolji pojedinac prošle sezone u domaćem nogometu. Razlog je, naravno, kao i svugdje, velika pauza i tereti koronavirusa. Zbog toga je prvenstvena sezona rastegnuta na 12 mjeseci, i u tom dugom vremenskom okviru mogu izblijedjeti određene vrhunske role igrača iz, primjerice, jesenskog dijela sezone. Gledajući danas čini se kao da je prvenstvo Prve HNL u jesenjem dijelu bilo davno…

U netom završenom natjecanju 2019/20. valja imati na umu da je, primjerice, Dinamo imao dva posve različita izdanja. U jesenskom dijelu to je bio moćan stroj koji je zamalo promašio plasman u proljeće Lige prvaka. Nakon pauze zbog pandemije, Dinamo više nije bio ni približno tako uvjerljiv. Nadalje, nakon prekida igralo se ubrzanim ritmom natjecanja, što svakako utječe na učinak igrača i doživljaj njihove igre,donosi sportske.

image

Dobra je okolnost da smo u tom nastavku gledali vrlo neizvjesnu borbu za drugu poziciju, vrhunac forme mladih igrača Lokomotive, čvrstinu Osijeka i pragmatičnost Rijeke. Isto tako svjedočili smo velikom podbačaju Hajduka, što upravo zbog dubine problematičnosti njihovih izdanja, ukazuje da to i nije presudno vezano za kvalitetu igrača…

ARIJAN ADEMI

Iskusan i uvijek maksimalno borben i motiviran! S obzirom na to da mu je 29 godina gotovo je uvijek u užem izboru najboljih pojedinaca prvenstva. Kapetan Dinama, igrač koji je od požrtvovnosti stvorio svoj normalni nogometni identitet, ali koji je kroz godine sazrio i tehnički i taktički, zaslužuje sve komplimente kako igra. I ne samo to. Arijan Ademi je oličenje nogometnog profesionalca i sportaša koji se nikad ne predaje, što je pokazao, između ostalog, i načinom koji se vratio igranju nakon duže pauze zbog slučaja “doping”. Uvijek maksimalnog pristupa, nikad opušten u odrađivanju obveza.

Ademi je ove sezone odradio 32 utakmice, uz pet pogodaka i pet asistencija. Te brojke tek su okvir igri koja je bila pogotovo dominantna u jesenjem dijelu sezone.

BRUNO PETKOVIĆ

Kad se iz Italije vratio u Hrvatsku, vjerojatno je samo zamišljao scenarije koji su mu se kasnije u zbilji i dogodili. Bruno Petković ne samo da se izborio za dres prvotimca Dinama, nego je uskoro zaslužio poziv u reprezentaciju Hrvatske. Tamo je samo potvrdio tehničku kvalitetu, koju je u krešendu iskazivao u Maksimiru. Velikim dijelom i zbog rada s Nenadom Bjelicom, trenerom koji je znao od Petkovića, postupno i kvalitetno, izvlačiti najbolje.

image

Ono što možda nije tretirano kao važan argument “eksploziji” stamenog centarfora, to je činjenica da se više godina tehnički, taktički i organizacijski tesao u talijanskom nogometu. Petković je došao u Dinamo zapravo kao zreo igrač koji je onda lakše pokazao najbolje od sebe. U ovoj sezoni odigrao je 39 utakmica i postigao 13 pogodaka, uz 12 asistencija. U rujnu će navršiti 26 godina i kao reprezentativna devetka čini nam se izvjesnim da će do kraja prijelaznog roka otići na neku inozemnu prestižnu adresu.

 

MIJO CAKTAŠ

Kad je netko, kolokvijalno rečeno, igrač, onda ostaje igrač. Bez obzira što je Hajduk odradio jednu od najlošijih sezona u povijesti Prve HNL, Mijo Caktaš je opravdao ugled odličnog igrača. Ne samo zato što je u 33 nastupa postigao 20 pogodaka uz 5 asistencija.

Danas 28-godišnji veznjak, koji odlično igra u središnjici terena, ali se lako prilagođava i poziciji polušpice kada to taktička postavka zahtjeva, potvrdio je efikasnost. Caktaš je i prošle sezone u 34 utakmice postigao 21 pogodak uz 7 asistencija, te nema dvojbe da taj kontinuitet govori u prilog potpuno sazrijevanju tog talenta. Unutar Prve HNL Caktaš uživa veliki respekt suparnika i njegova nominacija logična je posljedica učinka i njegova ugleda.

D.J.


Podijeli