Trinaesta obljetnica kornatske tragedije, jedne od najvećih mirnodopskih nesreća u Hrvatskoj

Posljednja 12. žrtva bio je 22-godišnji Ante Juričev-Mikulin, sin zapovjednika DVD-a Vodica Mirka, koji je unatoč ogromnim naporima liječnika preminuo u splitskoj bolnici 16. rujna...

Podijeli

U prigodi 13. obljetnice Kornatske tragedije, jedne od najvećih mirnodopskih nesreća u Hrvatskoj u kojoj je smrtno stradalo 12 vatrogasaca, ministar obrane Mario Banožić izrazio je suosjećanje s obiteljima poginulih vatrogasaca, priopćeno je u nedjelju iz MORH-a…

Tragedija se dogodila 30. kolovoza 2007. prilikom akcije gašenja požara na otoku Velikom Kornatu. U gašenju je sudjelovalo 13 vatrogasaca, od kojih je 12 vatrogasaca poginulo na licu mjesta ili su umrli u bolnicama, a jedini je preživio vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog na Murteru, naveli su iz MORH-a.

U ovoj prigodi ministar obrane Mario Banožić izrazio je suosjećanje s obiteljima poginulih vatrogasaca naglasivši kako je ovo najveća tragedija koja je pogodila Hrvatsku od njezina osamostaljenja.

“I nakon 13 godina moramo čuvati uspomenu na najveću tragediju koja je pogodila hrvatsko vatrogastvo tijekom koje su smrtno stradali mladi životi. Zadaća je svih nas da iz ove tragedije izvučemo pouku kako se ovakvi ili slični događaji ne bi ponovili”, poručio je ministar Banožić.

Poginuli vatrogasci

Tog kobnog 30. kolovoza 2007. godinu u poslijepodnevnim satima na Velikom Kornatu, u klancu podno Velog Vrha, a iznad uvale Šipnate, u akciji gašenja požara od vatrene stihije stradalo je 12 vatrogasaca. Živote su izgubile četiri profesionalna vatrogasca JVP-a grada Šibenika, četiri pripadnika DVD-a Tisno i četiri člana DVD-a Vodice.

Na mjestu požarišta smrtno su stradali zapovjednik grupe Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić te maloljetni Marko Stančić. Od teških opeklina kože i ozljeda unutarnjih organa idućih dana u bolnicama u Zagrebu i Splitu preminuli su Ante Crvelin Tomislav Crvelin, Marinko Knežević, maloljetni Karlo Ševerdija i ročnik Josip Lučić koji je civilni vojni rok služio u DVD-u Tisno.

Posljednja 12. žrtva bio je 22-godišnji Ante Juričev-Mikulin, sin zapovjednika DVD-a Vodica Mirka, koji je unatoč ogromnim naporima liječnika preminuo u splitskoj bolnici 16. rujna.

Ovu stravičnu nesreću jedini je s teškim ozljedama i trajnim invaliditetom preživio Frane Lučić iz DVD-a Tisno. Od tuge za izgubljenim mladim životima 15. rujna suicid je počinio prof. Gordan Alfirev, osnivač i dugogodišnji tajnik DVD-a Vodice.

M.M. /Braniteljski portal


Podijeli