TRAGIČNA PRIČA O RAGBIJAŠU I HEROJU DOMOVINSKOG RATA: Poginuo je od četničke granate u operaciji Gusar (Maslenica)

Pokopan je uz vojne počasti 10. veljače 1993. na groblju u zagrebačkim Remetama. Posmrtno je promaknut u čin bojnika. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Fran kopana i Spomenicom domovinskog rata 1990 - 1992...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

IN MEMORIAM -Bojnik MATE DRMIĆ- 21.11.1966-7.2.1993.- Maslenica

Mate je rođen je u Dobrićima, Tomislavgrad, Bosna i Hercegovina. Hrvat, neoženjen. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu te stekao zvanje preciznog mehaničara. Dragovoljno se uključio u obranu Domovine u pričuvni sastav MUP-a RH, a 1. listopada 1991. postaje djelatni pripadnik Specijalne postrojbe MORH-a Bojne “Zrinski”. Sudjelovao je u borbenim djelovanjima na Južnom bojištu. Početkom travnja 1992. ranjen je u zadarskom zaleđu. Poginuo je 7. veljače 1993. od srpske neprijateljske granate na crti bojišta u Novigradu kod Zadra. Pokopan je uz vojne počasti 10. veljače 1993. na groblju u zagrebačkim Remetama. Posmrtno je promaknut u čin bojnika. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i Spomenicom domovinskog rata 1990 – 1992.


Počivao u miru Božjem ratniče.

IN MEMORIAM -Bojnik MATE DRMIĆ- 21.11.1966-7.2.1993.- Maslenica

TRAGIČNA PRIČA O RAGBIJAŠU I HEROJU DOMOVINSKOG RATA: Stradao od četničke granate u operaciji Gusar-Maslenica

Mate Drmić samo je jedan od brojnih heroja Domovinskoga rata. Nažalost, na današnji dan 1993. godine poginuo je u oslobodilačkoj operaciji Gusar.

Mate je dao svoju žrtvu Domovini. Herojski je braneći Novigrad poginuo od neprijateljske granate. Borio se s tridesetak svojih suboraca koji su u posljednji trenutak kao pojačanje zaustavili jaku srpsku ofenzivu.

Iako je porijeklom iz hercegovačkog Tomislavgrada, jednako svojim osjećao je Ilok, Tovarnik, Hrvatsku Kostajnicu, Gospić, Dubrovnik, Zadar ili Okučane.

Kada se u Hrvatskoj fronta stabilizirala, u vrijeme početka bitke za Kupres prijetila je opasnost rodnom mu Tomislavgradu. Skinuo je uniformu Hrvatske vojske i već iduće jutro s oznakama HVO-a tukao se protiv četnika na Kupreškom polju. Ranjavanje ga je stanovito vrijeme udaljilo s fronte.

Kao iskusan i provjeren ratnik, dodijeljen je u pratnju Mati Bobanu. Iako je uvijek bio samouvjeren i vjerovao da mu se ništa ne može dogoditi, Boban je stjecajem sretnih okolnosti izbjegao atentat. Od tog pokušaja, o njegovoj sigurnosti brinuli su se pouzdani borci, a jedan od njih bio je i Mate Drmić.

Inače, Mate je bio poznat po svojoj hrabrosti, srčanosti i odanosti, a njegova smrt pogodila je sve, ali i dala dodatne motive za još bolje i uspješnije akcije.

Osim što je branio svoju Domovinu i za Hrvatsku pao, bio je i igrač Ragbi kluba Zagreb.

M.M./Braniteljski portal


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri × 1 =