TRAGEDIJA!…VIDEO/ Objavljeni detalji o padu vojnog helikoptera Kiowa Warrior…Jedan je pilot preminuo a za drugim se još traga…

Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade poginuo je u padu helikoptera u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće, naveo je MORH te dodao kako su u helikopteru Kiowa Warrior bila dva člana posade...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

MORH je u svom priopćenju potvrdio kako je riječ o padu vojnog helikoptera Kiowa OH-58 D tijekom trenažnog leta koji je započeo u 10.30 sati…

Održana je konferencija za medije 

Na području otoka Zlarina i Zablaća tijekom trenažnog leta došlo do pada helikoptera Kiowa Warrior OH-58D iz sastava 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U nesreći je poginuo pilot, a za drugim se pilotom traga. U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku MORH je održao press konferenciju…

-VIDEO/ TRAGEDIJA!…Pao helikopter HRZ-a Kiowa Warrior… U padu helikoptera poginuo pilot HRZ-a!…

Press konferenciju održali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

“Prije svega izražavam duboku i iskrenu sućut obitelji našeg poginulog pilota. Naši časnici su već bili kod obitelji stradalog pilota”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević u ponedjeljak na konferenciji za novinare u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

“U more je iz zasad neutvrđenog razloga došlo do pada vojnog helikoptera s dva člana posade. Jedan pilot je pronađen i nažalost je preminuo. U međuvremenu intenzivno tragamo za drugim pilotom”, rekao je Krstičević, koji će i sam posjetiti obitelj stradalog pilota.

“Izgubiti dva čovjeka je vrlo teško. Ja mogu istaknuti kao načelnik glavnog stožera da sam se ponosio i ponosim svime što su članovi Kiowa Warriora činili. Nakon dojave, zapovjeđena je obustava leta svih Kiowa dok se ne ustvrdi razlog pada. Pokrenuli smo sve mehanizme i snage za traganje i spašavanje”, rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

– Nakon dojave, zapovjeđena je obustava leta svih Kiowa dok se ne ustvrdi razlog pada – rekao je načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov.

Olupina helikoptera nalazi se na dubini od 30 metara. Još se ne zna je li drugi pilot ostao u njoj.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec izrazio je sućut obitelji poginulog pilota uz nadu da će drugog člana posade još naći živog.

“Helikopter je iz nepoznatih razloga udario u vodu. Drugi helikopter je ostao na mjestu. Ribari su izvukli jedno tijelo na obalu, napravljena je reanimacija. Nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao preko 2.500 sati naleta, a mlađi 1.500”, rekao je Križanec.

“Na vrlo maloj visini došlo je do naglog udara u more. Nije bilo nikakvih predznaka”, dodao je.

“Let je bio u paru, bio je uz obalu i letjelo se danju, sve su to stvari koje inače smanjuju rizik leta, rekao je Križanec.

Podsjetimo, u području otoka Zlarina i Zablaća u ponedjeljak u 11.05 došlo je do pada helikoptera Kiowa OH-58D tijekom trenažnog leta, koji je započeo u 10.30 sati, potvrdilo je Ministarstvo obrane pad helikoptera kod Šibenika.

-VIDEO/ TRAGEDIJA!…Pao helikopter HRZ-a Kiowa Warrior… U padu helikoptera poginuo pilot HRZ-a!…

“Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior poginuo je u padu helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće. U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade.

Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”.

Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade poginuo je u padu helikoptera u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće, naveo je MORH te dodao kako su u helikopteru Kiowa Warrior bila dva člana posade.

Prema prvim informacijama, mještani su izvukli jedno tijelo iz mora. Pilot je umro nakon pokušaja reanimacije, priopćili su iz Ministarstva obrane RH.

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × 5 =