TOPOVNJAČE JNA: Završava treće suđenje kapetanu Pantiću: hoće li biti kažnjen zbog granatiranja Splita i ubijenih civila?…VIDEO…

Još samo jedan u nizu službenih dokaza da je tzv JNA SUDJELOVALA U AGRESIJI NA HRVATSKU!...

Još samo jedan u nizu službenih dokaza da je tzv JNA SUDJELOVALA U AGRESIJI NA HRVATSKU!
Podijeli

Još samo jedan u nizu službenih dokaza da je tzv JNA SUDJELOVALA U AGRESIJI NA HRVATSKU!

Okončan je dokazni postupak na trećem suđenju kapetanu bojnog broda Pavlu Pantiću (79), koji je krajem 1991. godine bio dio zapovjedne hijerarhije u Lori (JRM) . Optužnica ga tereti da je, provodeći odluke generalštaba JNA, kao zamjenik zapovjednika ratne luke i zapovjednik Prvog sektora luke sudjelovao u gađanju civilnih ciljeva u Splitu i okolici.
Početkom lipnja optužba i obrana iznijet će završne riječi, nakon čega će se objaviti presuda.

Ovo je treće suđenje, od kojih je prvo bilo 1993. godine, a drugo prije dvije godine. Na oba suđenja proglašen je krivim da je, kao posljedica uporabe sile i terora nad civilima pod njegovom zapovjednom odgovornošću, ubijeno  četiri i ranjavanjeno 11 civila. Optuženi Pantić nalazi se u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama od početka 2016. godine, kada ga je izručila Crna Gora, na čijem je teritoriju uhićen po međunarodnoj tjeralici Županijskog suda u Splitu.

Dvije godine pritvora

Sudilo mu se 1993. godine sa još 31 osobom prema optužnici koja im je na teret stavljala smrt i ranjavanje civila te počinjenje štete na civilnim, stambenim i gospodarskim objektima u iznosu od tadašnjih 32 milijuna njemačkih maraka. Prvi na listi optuženika bio je admiral

Mile Kandić, tadašnji zapovjednik Vojnopomorske oblasti. Svi su osuđeni na zatvorske kazne od sedam do 15 godina.

Pavle Pantić, kojemu se sudilo u odsutnosti, dobio je kaznu od osam godina zatvora. Vrhovni sud preinačio je presudu tako što je povisio kazne Mili Kandiću i još trojici s 15 na 20 godina zatvora. Za 17 optuženika, među kojima i za Pantića, Vrhovni sud odlučio je odluku ukinuti i vratiti slučaj na ponovljeno suđenje. Od tada je Pantić bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Nakon odlaska iz Hrvatske, živio je u Sutomori u Crnoj Gori, a prije uhićenja vraćao se kući vlakom iz Beograda, gdje je bio u posjetu kćeri te je uhićen na graničnom prijelazu. Proveo je kraće vrijeme u pritvoru u Spužu, nakon čega je izručen i smješten u Split.

Drugo suđenje održano je i završeno tijekom 2016. godine, a u svojoj obrani tijekom postupka Pantić je kazao kako nije bio zapovjednik i u okviru svojih ovlasti nije mogao ništa napraviti. Prema njegovim riječima, bio je upravnik za logistiku za crnogorsku posadu koja je bila na floti u bazi kraj Visa. Proglašen je krivim i osuđen na šest godina zatvora, ali je Vrhovni sud i tu presudu ukinuo i slučaj vratio na novo suđenje.

N donjem linku pogledajte PLAN RAZARANJA GRADA SPLITA

http://croatiarediviva.com/wp-content/uploads/2016/11/Plan_razaranja_Splita_Nedjeljna_29091991.pdf

I.V.


Podijeli