TKO JE ZAUSTAVIO ISKOPE I ISTINU?…Stravična pozadina grobnice u Gračanima: Dvadeset jama s najmanje 783 žrtve…

Komu smeta istina?...Moguće i zbog tog što nekom ne odgovara prava istina? Tada, ravno prije godinu dana slušali smo i današnjeg ministra hrvatskih branitelja Medveda i još neke koji su na sva usta tvrdili hrvatskoj javnosti da će se sa iskopavanjem nastaviti. Ali!?...

Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih tik iza naselja, na ulazu u Park prirode Medvednica ili čak i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovne grobnice organizirano pokapali mještani Gračana, prema dosutpnoj dokumentaciji.
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Neki su bili vezani žicom, bilo je i muškaraca i žena.

Prošla je godina dana od prestave za javnost kad su se počele vršiti iskopine u Gračanima…

Odjednom je sve to stalo. Zašto i zbog čega, trebali bi odgovoriti oni koji su bili zaduženi za iskopavanje ubijenih, po svjedocoma preko 700 žrtava. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je tada, ravno prije godinu dana gorljivo zagovarao iskopavanje i DNK analizu, dovezli su se strojevi koji su započeli kopati i odjednom se sa svim radovima naglo prestalo iz do sad još “nerazjašnjenih razloga”. Komu smeta istina?


Podsjetmo na tekst od prije godinu dana; TKO JE ZAUSTAVIO ISKOPE?…Stravična pozadina grobnice u Gračanima: Dvadeset jama s najmanje 783 žrtve…

Organizirane egzekucije u Gračanima su prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji započele 10. na 11. svibnja 1945. godine i trajale su barem do kraja svibnja.

Prema iskazima lokalnog stanovništva žrtve su dovođene iz sabirnih centara, zatvora i logora u Zagrebu, pješice, u grupama ili u kolonama, među njima je bilo muškaraca i žena, neki su bili vezani žicom, a neki nisu.

Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih tik iza naselja, na ulazu u Park prirode Medvednica ili čak i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovne grobnice organizirano pokapali mještani Gračana, prema dosutpnoj dokumentaciji.

Specifičnost gračanskih masovnih grobišta je u tome što je gračanski zdravstveni inspektor Miroslav Haramija evidentirao sva mjesta na kojima je on organizirao pokop žrtava.

Riječ je o čak 20 jama koje kriju 783 žrtve. Haramija je sakrio i sačuvao dokumentaciju o pokapanju, što danas umnogome olakšava pronalaženje i precizno lociranje tih grobišta, navodi Slobodna Dalmacija.

Nađene kosti tridesetero mladih osoba

Neka istraživanja već su napravljena. Tako je Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata završio otkopavanje i ekshumaciju masovne grobnice na Krivićevom brijegu u Gračanima, u sjevernom dijelu Zagreba, u kojoj je pronađeno 30 vrlo mladih žrtava, na pragu punoljetnosti, kako je naveo tada Dnevnik hr.

Novi list je pak pisao kako su na lokaciji Obernjak na Medvednici ekshumirani ostaci ukupno 36 osoba, od kojih se za neke sa sigurnošću može reći da su ubijeni vatrenim oružjem.

“Otkopavanje masovnoga grobišta i vještačenje posmrtnih ostataka, uz dokaze koje je dosad prikupio Ured, dodatno je učvrstilo sumnju kako je riječ o dijelu pacijenata i osoblja iz lječilišta za plućne bolesti Brestovac na Medvednici, koje je djelovalo u vrijeme Drugog svjetskog rata kao vojno lječilište NDH”, naveo je tada u svojem priopćenju Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, pisao je zagreb.info .

Tek nam slijedi saznati točan broj žrtava i grobnica koje se nalaze u samoj hrvatskoj metropoli./Nakon ovog sve je naglo stalo i to žestoko obavijenom velom tajne. Možda zbog atraktivne lokacije? Moguće i zbog tog što nekom ne odgovara prava istina? Tada, ravno prije godinu dana slušali smo i današnjeg ministra hrvatskih branitelja Medveda i još neke koji su na sva usta tvrdili hrvatskoj javnosti da će se sa iskopavanjem nastaviti. Ali!?

M.M. / Viribus Unitis


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

22 KOMENTARI

 1. ZEMLJA MUČENIKA
  Hrvatsko moja, Zemljo mučenika,
  Topljena krvlju sinova, patnika.
  Ti grobnica si široka, duboka,
  Od Bleiburga, Maclja, do Golog otoka.
  O sveta krvi i suzo mog roda,
  O grozni Brozu, što se vragu proda,
  I ote sreću hrvatskog čovjeka –
  Neka si proklet u sve vijeke vijeka!
  Pravdo nebeska, Goli otok vrati
  Krvnik Hrvata nek’ u njemu pati.

  Marija Dubravac

 2. Još 1996 pri Župi u Gracanima oformljena je komisija od strane stanovnika Gracana za istraživanje grobišta po Gracanima i koja je učinila ogroman posao na idnifikaciji postojećih.Dolaskom na vlast SDP-a 2000g. Ministarstvo je ukinulo tu komisiju

 3. Tako su osloboditelji partizani sudili ” u ime naroda ” – narod – samo zato što su bili Hrvati, jer ” svi su Hrvati Ustaše ” – tako su nas učili 50 godina a neki nastavili sa tom ” istinom” i dalje !

 4. Ima li jos bilo koji u hrvatskoj da jos klice krvniku Titu i sumskim razbojnicima najvecim fasistima i najvecim ubojicama hrvata . Meni neki dan zena jedna odgovori ovdje da su partizani imali samo pjedinacnih zlocina a oni pobili preko 250 tisuca hrvata i to su za tu partizanku pojedinacni zlocini.Pod krinkom antifasizma komunisti i partizani vodili su najveci i najkrvolocniji fasizam na ovim prostorima.Lustracija nasusno potrebna

 5. To će se proglasiti da su srbi pobijeni od ustaša i bit će drugi Jasenovac… Zašto napokon ne iskopaju žrtve u Jasenovcu i dokažu istinu. Neće nikad. Mi smo i u Domovinskom ratu poubijali sami sebe.

 6. Strava, pa kakvo je to vodstvo Lijepe Naše kad neželi istinu vec jednom na vidjelo imajte duše i obzira prema tim ubijenima koji egzikirani bez suda imate li savjest ili je netko od Vaših u tim ubistvima ucesvovao ??To pitam cijelu Vladu ,žalosno da oni koje smo birali nakon 75 godina ne žele oprati ljagu sa svog naroda ,vec štiti partizansko cetnicke preobucene na brzinuubojice i pocinitelje !???Kad tad netko ce otvoriti papire možda cete Vi gospodo uvažena u vladi jednog dana odgovarati !!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvanaest + dvanaest =