TKO GA JE UBIO I ZAŠTO? Dana 8. ožujka 1995. godine u Bihaću, pod nerazjašnjenim okolnostima nestao je general Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV-a) Vlado Šantić…Sin ogorčen što nikad nije dobio potporu vlasti iz BiH i Hrvatske

Iako je likvidiran u tijeku rata, ovaj slučaj tužiteljstvo nije okarakteriziralo kao ratni zločin, nego tek kao civilno ubojstvo. Zbog toga obitelj generala Šantića ovaj proces smatra farsom...

general Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV-a) Vlado Šantić.
Podijeli

Sin generala HVO-a Vlade Šantića, Duje Šantić, rekao je u utorak kako više ne vjeruje da će pronaći očeve tjelesne ostatke i pokopati ih.

Nakon što je na današnji dan prije 27 godina netragom nestao nedaleko Bihaća, odnedavno se sudi skupini pripadnika bošnjačke Armije BiH.

“Nedavno sam shvatio kako nećemo nikada pronaći njegovo tijelo i riješiti ovaj slučaj”, rekao je medijima u Mostaru Duje Šantić, koji je nedavno svjedočio na početku sudskog postupka koji se za ubojstvo njegova oca vodi pred Županijskim sudom u Bihaću.

Sin ogorčen što nikad nije dobio potporu vlasti iz BiH i Hrvatske

Prema njegovim tvrdnjama, odavno je već jasno kako se cijeli slučaj ubojstva i nestanka tijela generala Šantića “sustavno zataškava”.

“Sve se čini kako bi se i ovaj sudski postupak završio i da se slučaj zaboravi”, dodao je.

Duje Šantić izrazio je ogorčenost što u borbi obitelji za rasvjetljivanje sudbine nekadašnjeg zapovjednika Hrvatskoga vijeća obrane u Bihaću nije nikada dobio potporu vlasti iz BiH i Hrvatske te je naveo kako je imao potporu tek Hrvatske republikanske stranke iz Mostara.

Duje Šantić je zajedno s majkom Jagodom sredinom prosinca prošle godine svjedočio pred Županijskim sudom u Bihaću na početku sudskog postupka koji se vodi po optužnici podignutoj zbog ubojstva generala HVO-a.

Svjedok tvrdio da je general teško zlostavljan i ubijen
Taj je sud još je u siječnju 2019. potvrdio optužnicu kojom se za ubojstvo generala Šantića terete Hamdija Abdić zvani Tigar, bivši visoki časnik bošnjačke Armije BiH te Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović. Svi su optuženi da su organizirali i na svirep i podmukao način ubili generala HVO-a Vladu Šantića. Prvooptuženi Abdić trenutačno je zastupnik Stranke demokratske akcije (SAD) u parlamentu Federacije BiH.UBIJEN, BEZ SUMNJE ❗❗❗
Dana 8. ožujka 1995. godine u Bihaću, pod nerazjašnjenim okolnostima nestao je general Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV-a) Vlado Šantić. ” ”Obitelj generala Šantića i danas, 26 godina nakon njegovog nestanka, traga za svojim suprugom i ocem, nailazeći, pred nosom zalupljena vrata kome god da se obratili…

Generala HVO-a Šantića odveli su u noći s 8. na 9. ožujka 1995. godine iz sjedišta HVO-a u Bihaću pripadnici Vojne policije Armije BiH. S pratnjom je stigao u hotel Sedra u kojemu se proslavljao Dan žena, a tamo je bilo cjelokupno vodstvo bošnjačke Armije BiH, uključujući generala Dudakovića. O njegovoj smrti, nestanku, načinu likvidacije, postoje brojna svjedočanstva. Ipak, jedno je sigurno, nakon žestoke svađe s Dudakovićem kojeg je nazvao “četnikom”, Vlado Šantić je posljednji put viđen u hotelu Sedra u Bihaću. Po medijskim navodima nakon prepirke s Dudakovićem, Šantića je u nepoznatom pravcu odveo zapovjednik Vojne policije Hamdija Abdić Tigar od kada mu se gubi svaki trag.

Slučaj Šantić‘ je godinama zaboravljen, da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka.

Svjedok je naime tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Županijski sud u Bihaću potvrdio je prije dvije godine optužnicu protiv sedmorice bivših pripadnika Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine koje se tereti da su odgovorni za ubojstvo Šantića. Temeljem optužnice, podignute još u svibnju 2018. godine, prvooptuženi u ovom slučaju je Hamdija Abdić zvani Tigar, nekadašnji zapovjednik vojne policije Petog korpusa. Suoptuženi su Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović. Iako je likvidiran u tijeku rata, ovaj slučaj tužiteljstvo nije okarakteriziralo kao ratni zločin, nego tek kao civilno ubojstvo. Zbog toga obitelj generala Šantića ovaj proces smatra farsom.


Podijeli