Tisuće španjolskih radnika Airbusa prosvjeduju zbog otpuštanja.Pandemija COVID-a 19 zaustavila je zračna putovanja…

Prije koronavirusne krize Airbus je planirao u Španjolskoj smanjiti broj radnih mjesta za oko 700...

Podijeli

Tisuće zaposlenika španjolskog ogranka Airbusa u četvrtak se okupilo ispred tvornice u blizini Madrida, mašući transparentima i pjevajući kroz maske u prosvjedu protiv plana preustroja kojim je predviđeno ukidanje stotina radnih mjesta…

Pandemija COVID-a 19 zaustavila je zračna putovanja i smanjila potražnju za zrakoplovima i sustavima koje proizvodi Airbus. Kompanija s 4-postotnom vlasništvu Španjolske priopćila je da će otpustiti oko 900 radnika u toj zemlji, u sklopu plana rezanja 15.000 radnih mjesta u svijetu.

Protestiramo jer se kompanija, koristeći privremeno stanje zbog koronavirusa, želi riješiti 900 radnika, rekao je Jose Luis Collado koji Airbusu radi 41 godinu.

“To je privremena situacija. Ona će proći i ne razumijemo zašto nas izbacuju na ulicu”, kazao je.

Ispred gradske vijećnice Getafea gradonačelnik je održao govor u znak potpore radnicima.

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je početkom mjeseca da vlada surađuje s Airbusom u nalaženju načina za očuvanje radnih mjesta, ali za sada nisu objavljene pojedinosti bilo kakvog lana spašavanja.

U Francuskoj i Njemačkoj slijede najveća otpuštanja u Airbusu – predviđeno je ukidanje po 5000 radnih mjesta. No, gubitak 900 radnih mjesta u Španjolskoj udar je na gospodarstvo koje je zbog pandemije među najpogođenijima u Europi.

Prije koronavirusne krize Airbus je planirao u Španjolskoj smanjiti broj radnih mjesta za oko 700.

Ranije je Nissan najavio zatvaranje tri pogona u Kataloniji, dok je Alcoa u procesu zatvaranja tvornice aluminija u sjeverozapadnom dijelu Galicije.

G.S.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here