„Tiha“ proslava Dana Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“

„Mi smo njegovi suvremenici. Zato dok slavimo ovaj blagdan učimo od njega kako voljeti Crkvu, Krista i njegovu majku Mariju“, rekao je na kraju kardinal Puljić...

KARDINAL PULJIĆ SLAVIO MISU NA 13. DAN NCM "IVAN PAVAO II."/FOTO: NEDJELJA.BA
Podijeli

Misom na spomendan sv. Ivana Pavla II. u četvrtak 22. listopada proslavljen je 13. dan Nadbiskupskijskoga centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu, izvijestio je portal Nedjelja.ba…

Euharistiju u kapelici Centra predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji 10-ak svećenika među kojima su, između ostalih, bili generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić i ravnatelj NCM-a „Ivan Pavao II.“ dr. vlč. Šimo Maršić.

Ističući misli pape Wojtyle, koji je mlade nazvao „remek-djelom“, ravnatelj Maršić je na početku zahvalio svima koji su došli, a posebice djelatnicima Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije što su omogućili izravni prijenos mise. Parafrazirajući misli nebeskog zaštitnika NCM-a mlade je nazvao „budućnošću Crkve i zalogom svijeta“.

Pozdravljajući nazočne kardinal je istaknuo kako na misi „posebice molimo za dobročinitelje Centra, kako za one umrle tako i za žive te za mlade da ih Bog upravi na pravi put i oblikuje im smisao života“.

U propovijedi kardinal Puljić je najprije govorio o biografiji sv. Ivana Pavla II. od njegova rođenja, preko svećeničkog ređenja, biskupstva do proglašenjem za papu, pontifikata, smrti i uzdizanja na čast oltara.

„Bio je to zaista prepoznatljiv papa koji se borio za kulturu života. Sve njegove propovijedi i poruke protkane su kršćanskom antropologijom. Nadalje, to je bio papa međureligijskog dijaloga i mirotvorac. Kakav je on bio borac za mir najbolje mi u BiH znamo jer je više od 250 puta za vrijeme posljednjeg rata javno intervenirao za mir u našoj zemlji“, rekao je kardinal i naglasio kako je sv. Ivan Pavao II. ustanovio Svjetski dan mladih te okupljao mlade na redovitim susretima.

Govoreći o putovanjima sveca naših dana istaknuo je kako je on za 26 godina bio u 129 država i pohodio 850 gradova.

„Novinari su izračunali kako je prešao toliko kilometara da je 30 puta mogao obići Zemlju. Proglasio je 1282 blaženika i 456 svetaca“, izdvojio je iz bogate statistike vrhbosanski nadbiskup te u drugom dijelu propovijedi govorio o osobnim susretima i razgovorima s nebeskim zaštitnikom NCM-a koje je imao.

„Nevjerojatni su susreti s njim. Oni koji se pamte. S njim sam u njegovoj kapelici slavio misu i imao molitvu. On je stvarno doživljavao Božju blizinu kad je slavio euharistije. Kada sam s njim razgovarao bio sam iznenađen koliko je shvaćao našu situaciju. Njegova su pitanja bila konkretna, iznenađen sam bio njegovim znanjem o nama“, ustvrdio je kardinal i nadalje govorio o mladenačkoj snazi sv. Ivana Pavla II. koji je i u starosti uspio pokrenuti milijune mladih jer „godine nisu prepreka, ako je srce mlado“.

„Mi smo njegovi suvremenici. Zato dok slavimo ovaj blagdan učimo od njega kako voljeti Crkvu, Krista i njegovu majku Mariju“, rekao je na kraju kardinal Puljić.

Nakon homilije upriličen je prinos darova u kojemu su mladi na oltar donijeli godišnjak pod nazivom „Malim koracima“ u kojemu je zapisano sve ono što su djelatnici NCM-a skupljali i bilježili tijekom protekle godine; križ i krunicu; Bibliju te kruh i vino.

Misno slavlje pjevanjem i sviranjem animirao je zenički bend „Novo Nebo“.

Prijatelji Centra misu su mogli pratiti u izravnom prijenosu, u skladu s epidemiološkim mjerama.

Proslava Dana NCM-a – institucije koja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i BiH već 13 godina djeluje s mladima i za mlade – nakon bogoslužja nastavljena je skromnim druženjem u skladu s preporukama Kriznog stožera Sarajevske županije.

S obzirom na epidemiološke uvjete djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ ove godine nisu bili u mogućnosti organizirati događaj s velikim okupljanjima nego su odlučili snimiti malo drukčiji sadržaj, emisiju za mlade koja se može pogledati na Youtubeu.

Prigodna emisija, koja traje 36 minuta, na interaktivni način govori o razvoju Centra za mlade u proteklih 13 godina, o volonterizmu i projektima. Razgovor s gostima u studiju prate zanimljivi video prilozi.

Cjelokupna je emisija rađena u produkciji Katoličkog tjednika i Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije.

L.K.


Podijeli