Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Migranti na graničnom prijelazu Velika Kladuša – Maljevac silom su probili policijski kordon i zahtijevaju puštanje na hrvatski teritorij…

Na graničnom prijelazu Maljevac trenutno je kaotično stanje. Iz Hrvatske su došli i pripadnici Specijalne jedinice, dok su pripadnici Granične policije BiH zatvorili cestu gdje se nalaze migranti. 

Između 150 i 200 migranata probilo je put do drugog koridona policijskih snaga. Uz to su istaknuli natpise na engleskom jeziku “Open border”.

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković pojasnila je kako pritom nije bilo izravnih sukoba policajaca i migranata.

Promet je na ovoj dionici obustavljen u oba pravca, pišu BH mediji.

Migranti su unatoč hladnoći odlučili provesti cijelu noć s utorka na srijedu na otvorenome i tamo su boravili pod policijskom prismotrom.

Policija je protekle noći također spriječila skupinu od 100-tinjak migranata da se u Bihaću iskrca iz vlaka kojim su doputovali iz Sarajeva. Vlak je stoga bio satima blokiran na bihaćkom željezničkom kolodvoru i nije na vrijeme krenuo natrag ka Sarajevu.

Dio je to mjera kojega su predstavnici županijskih vlasti u utorak usuglasili s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem.

Zapovjednik policije: Na snazi izvanredne mjere

Zapovjednik policije Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini Mujo Koričić potvrdio je u srijedu u Bihaću kako su stupile na snagu izvanredne mjere čiji je cilj spriječiti dalju eskalaciju migrantske krize u toj regiji uključujući priliv novih migranata.

On je novinarima potvrdio kako je tijekom prijepodneva veća skupina migranata probila prvi policijski kordon kod prijelaza Maljevac, a potom ih je zaustavio drugi kordon, no prilaz granici nakon toga je blokiran svima jer su prosvjednici posjedali na cestu i ne dopuštaju prolazak vozila.

Snimku probijanja policijskog kordona je objavio Dnevni avaz.

Kazao je kako je u tijeku procjena sigurnosnog stanja pa će u slučaju potrebe biti pozvana policijska pojačanja iz drugih dijelova zemlje. Počela je djelovati i posebna udarna skupina koja koordinira rad različitih agencija i provedbu mjera dogovorenih kako bi se stabiliziralo sigurnosno stanje u Unsko-sanskoj županiji i dalje pogoršanje krize.

Koričić je kazao kako je sasvim jasno da bi dolazak novih migranata u ovaj dio BiH znatno utjecao na sigurnost pa je odlučio kako će to spriječiti svim raspoloživim sredstvima.

“Moja je ustavna obveza štititi živote i sigurnost građana”, kazao je Koričić.

Dodao je kazao kako je stanje takvo da svi moraju preuzeti svoj dio odgovornosti i poduzeti mjere ne bi li se stanje normaliziralo istaknuvši kako se to odnosi i na autobusne prijevoznike koji na svojim linijama prevoze migrante ka Bihaću pa bi s tim morali prestati ili će se suočiti sa zakonskim sankcijama.

“Građani trebaju vjerovati ovoj udarnoj skupini, tražim od njih da ne uzimaju vlast u svoje ruke jer postoje institucije čija je to zadaća. Mi ćemo u svakom slučaju reagirati i zaštiti svoje građane”, kazao je Koričić.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

3 KOMENTARI

  1. Branitelji Moji.. srusiliste 91 Jugovojsku.. nerazumijem da nemozete srusiti i sadasnju Vladu koja nas prodaje .. komad po komad..nasa mladez odlazi ostaje prane kuce..a ove ce naselit po europi.. tako da zena Krscana i djeca nece smjet van ..sto si to cinimo ??..

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × 5 =