TAJNA MASOVNE GROBNICE LESKOVEC KOD VARAŽDINA: SVUKLI IH U GAĆE, VEZALI ŽICOM, PRETUKLI I U ŠUMI SMAKNULI 72 HRVATA

Upravo ozlijede govore o tome da su 72 Hrvata bili čisto – smaknuti. Svake godine održava se komemoracija u Leskovcu, a 2014. godine, održana je u župnoj crkvi u Svibovcu zato što je izvršena ekshumacija žrtava...

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja Iskapanja grobišta u Lekovcu
Podijeli

Leskovec Toplički

   Prema svjedocima, uz maltertiranje sa nanesenim teškim tjelesnim povredama hrvatske zarobljenike su Titovi partizani svukli u gaće i sproveli do lokaliteta Kruška iznad Leskovca Topličkog, gdje su ih dočekale jame koje su bili prisiljeni iskopati mještani. U sjećanje na taj zločin svake godine se u Leskovcu Topličkom u organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava te topličkog ogranka udruge Hrvatski domobran  održava komemoracija.

Naime na jesen 2014. godine, izvađeni su posmrtni ostaci 72 žrtve jugoslavenskog komunističkog režima. Posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb radi daljnje obrade.

U procesu ekshumacije pronađena su 2 grobišta, jedno pored drugoga. U prvom grobištu pronađeni su posmrtni ostaci 29 osoba, a u drugom posmrtni ostaci 43 osobe.

Ratne 1943. godine, 88 zarobljenika je zarobljeno a 70 i nešto je tu pogubljeno dok su ostali na drugim lokacijama, na suprotnom dijelu grada Varaždinske Toplice. No pravi teror i likvidacije uslijedile su nakon završetka rata. Prema svjedočanstvima 70-ak zarobljenih Hrvata su ovdje strijeljani, a i nalazi koji su nađeni na samom grobištu ukazuju na to da su žrtve bile vezane žicom i da se radilo o nasilnim ubojstvima od strane Titovih partizana.

Iz Župe Svibovec, odveden je i ubijen župnik Josip Lesjak, kao i 35 župnika s područja Varaždinske biskupije koji su nestali u vrtlogu rata i poratnih likvidacija, kao i časnih sestara, bogoslova i sjemeništaraca. Svi su bili žrtve jugoslavenskog komunističkog režima.

Upravo ozlijede govore o tome da su 72 Hrvata bili čisto – smaknuti. Svake godine održava se komemoracija u Leskovcu, a 2014. godine, održana je u župnoj crkvi u Svibovcu zato što je izvršena ekshumacija žrtava.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan istaknuo je 2014. godine, da je grobište nakon 12 godina obilježeno i križem te da će se komemoracije održavati i u budućnosti.

Moram zahvaliti i članovima odbora koji su vodili brigu oko izrade spomen Križa, kao i svima koji su vodili brigu o tome da se sačuva uspomena na stradale žrtve jugoslavenskog komunističkog režima. Zahvaljujući svjedocima, pronađena je i lokacija na kojoj je pokopan župnik Josip Lesek koji ubijen potkraj Drugog svjetskog rata od strane jugoslavenskog komunističkog režima – rekao je tada Talan.

Leskovec_karta1

izvor-komunistickizlocini.net

H.H.


Podijeli