„Tada je trebalo imati petlju”!…63. samostalna bojna Zbora narodne garde…

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon što je 7. lipnja 1991. godine osnovana 63. samostalna bojna Zbora narodne garde, na današnji dan, 13. lipnja, potpisani su prvi profesionalni ugovori pripadnika bojne u Vidovcima i Orahovici. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Miljenko Crnjac, danas general pukovnik u miru. U knjizi „Tada je trebalo imati petlju” piše:

„Tog povijesnog datuma za požeški kraj 13. lipnja 1991. godine na stadionu NK Dinama iz Vidovaca ispred mene postrojavaju se prvi dragovoljci i stvaraju temelje 63. „A“ samostalne bojne ZNG-a, a kasnije i 123. brigade. Tako su prvi dragovoljci na blagdan sv. Ante kojem smo se zavjetovali, potpisali profesionalni ugovor o stupanju u Zbor narodne garde i odlučno stupili u sastav buduće Hrvatske vojske, spremni se suprotstaviti JNA jednoj od tada najvećih vojnih sila u Europi. Za one koji su nas u tim trenucima izbjegavali nismo puno marili, već smo svojim dolaskom na stadion počeli uređivati prostor u kojem ćemo živjeti.“

Bila je to jedina ”A” samostalna bojna osnovana na zapadnoslavonskom ratištu u lipnju 1991. godine. Nedugo zatim postrojba dobiva prve borbene zadaće na ratištu u obrani Tenje kod Osijeka gdje nažalost 7. srpnja život gube dva pripadnika satnije iz Orahovice – Damir Hornung i Franjo Jusup. 63. samostalna bojna potom ratuje na zapadnoslavonskom ratištu na području Okučana i Nove Gradiške zajedno s 1. gardijskom brigadom „Tigrovi“ i 3. bojnom 3. gardijske brigade „Kune“.

U rujnu 1991. postrojba djeluje i u napadnim akcijama na vojne objekte u Požegi, radio relejni centar Degman na Dilj gori i radio relejni centar Papuk na Papuku. Istog mjeseca zbog rasterećenja novogradiškog ratišta, 63. samostalna bojna sudjeluje u napadu na selo Kamenska, u kojem je život izgubilo njenih pet pripadnika. Bojna sudjeluje početkom listopada 1991. u obrambenim borbenim djelovanjima na vinkovačkom ratištu, a zatim i na formiranju linije obrane požeštine. Upravo je 63. bojna uz 4. bojnu 108. brigade činio okosnicu 123. požeške brigade osnovane u studenom 1991. Kao pripadnici 1. bojne nove brigade dragovoljci iz 63. bojne sudjelovali su u nizu važnih akcija u sklopu oslobodilačkih operacija u zapadnoj Slavoniji. Danas, spomen na tu postrojbu čuva Udruga 63. gardijske samostalne bojne Požega.

Izvor – Monografija 63 A samostalne bojne ZNG-a

Autori teksta – Mario Kalan i Borna Marinić

Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − 13 =