„Tada je trebalo imati petlju”!…63. samostalna bojna Zbora narodne garde…

Podijeli

Nakon što je 7. lipnja 1991. godine osnovana 63. samostalna bojna Zbora narodne garde, na današnji dan, 13. lipnja, potpisani su prvi profesionalni ugovori pripadnika bojne u Vidovcima i Orahovici. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Miljenko Crnjac, danas general pukovnik u miru. U knjizi „Tada je trebalo imati petlju” piše:

„Tog povijesnog datuma za požeški kraj 13. lipnja 1991. godine na stadionu NK Dinama iz Vidovaca ispred mene postrojavaju se prvi dragovoljci i stvaraju temelje 63. „A“ samostalne bojne ZNG-a, a kasnije i 123. brigade. Tako su prvi dragovoljci na blagdan sv. Ante kojem smo se zavjetovali, potpisali profesionalni ugovor o stupanju u Zbor narodne garde i odlučno stupili u sastav buduće Hrvatske vojske, spremni se suprotstaviti JNA jednoj od tada najvećih vojnih sila u Europi. Za one koji su nas u tim trenucima izbjegavali nismo puno marili, već smo svojim dolaskom na stadion počeli uređivati prostor u kojem ćemo živjeti.“

Bila je to jedina ”A” samostalna bojna osnovana na zapadnoslavonskom ratištu u lipnju 1991. godine. Nedugo zatim postrojba dobiva prve borbene zadaće na ratištu u obrani Tenje kod Osijeka gdje nažalost 7. srpnja život gube dva pripadnika satnije iz Orahovice – Damir Hornung i Franjo Jusup. 63. samostalna bojna potom ratuje na zapadnoslavonskom ratištu na području Okučana i Nove Gradiške zajedno s 1. gardijskom brigadom „Tigrovi“ i 3. bojnom 3. gardijske brigade „Kune“.

U rujnu 1991. postrojba djeluje i u napadnim akcijama na vojne objekte u Požegi, radio relejni centar Degman na Dilj gori i radio relejni centar Papuk na Papuku. Istog mjeseca zbog rasterećenja novogradiškog ratišta, 63. samostalna bojna sudjeluje u napadu na selo Kamenska, u kojem je život izgubilo njenih pet pripadnika. Bojna sudjeluje početkom listopada 1991. u obrambenim borbenim djelovanjima na vinkovačkom ratištu, a zatim i na formiranju linije obrane požeštine. Upravo je 63. bojna uz 4. bojnu 108. brigade činio okosnicu 123. požeške brigade osnovane u studenom 1991. Kao pripadnici 1. bojne nove brigade dragovoljci iz 63. bojne sudjelovali su u nizu važnih akcija u sklopu oslobodilačkih operacija u zapadnoj Slavoniji. Danas, spomen na tu postrojbu čuva Udruga 63. gardijske samostalne bojne Požega.

Izvor – Monografija 63 A samostalne bojne ZNG-a

Autori teksta – Mario Kalan i Borna Marinić

Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here