Životom plaćaju šireći vjeru u Isusa Krista: U 2017. u svijetu ubijeno 23 misionara

Privremenim godišnjim izvještajima agencije Fides valja još dodati dugi popis mnogih o kojima se možda nikada više neće ništa saznati, ili čije se možda ni ime neće znati, a koji na svim krajevima svijeta trpe i životom plaćaju svoju vjeru u Isusa Krista...

Prema podatcima objavljenima u izvještaju koji je na završetku godine pripremila agencija Fides, 2017. godine su u svijetu ubijena 23 misionara.
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dug je popis onih koji na svim krajevima svijeta trpe i životom plaćaju svoju vjeru u Isusa Krista.

Prema podatcima objavljenima u izvještaju koji je na završetku godine pripremila agencija Fides, 2017. godine su u svijetu ubijena 23 misionara.

Osmu godinu zaredom najveći se broj ubojstava bilježi u Americi, gdje je ubijeno 11 pastoralnih djelatnika (8 svećenika, 1 redovnik i 2 laika); potom u Africi, gdje je ubijeno 10 pastoralnih djelatnika (4 svećenika, 1 redovnica i 5 laika); te u Aziji, gdje su ubijena 2 pastoralna djelatnika (1 svećenik i 1 laik). U razdoblju od 2000. do 2016. godine, prema podatcima agencije Fides, u svijetu su ubijena 424 pastoralna djelatnika, među kojima je 5 biskupa, prenosi KTA.

Godišnji izvještaj agencije Fides nastoji zabilježiti sve djelatnike preminule nasilnom smrću, a ne izričito iz mržnje prema vjeri. Zbog toga se radije ne rabi termin ‘martiri’, ‘mučenici’, osim u njegovu etimološkom značenju ‘svjedoci’. Brojni su pastoralni djelatnici ubijeni u pokušajima otimačine ili krađe, izvršenima na okrutan način, u sredinama gdje vlada gospodarsko i kulturalno siromaštvo, moralno i okolišno propadanje, gdje su nasilje i ugnjetavanje postali pravilo ponašanja, u potpunom nedostatku poštovanja života i svakog ljudskog prava.

Privremenim godišnjim izvještajima agencije Fides valja još dodati dugi popis mnogih o kojima se možda nikada više neće ništa saznati, ili čije se možda ni ime neće znati, a koji na svim krajevima svijeta trpe i životom plaćaju svoju vjeru u Isusa Krista.

L.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •