SVI SVETI i DUŠNI DAN: Izraz “Dan mrtvih” djelo je i tekovina ”samoupravnog socijalizma”…

SVI SVETI- DUŠNI DAN- NE HALLOVEN ILI NOĆ VJEŠTICA
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Premda je Katolička crkva slavila odvojeno, Svi svete i Dušni dan i to svaki na svoj način, do spajanja je već došlo u vrijeme kada su Svi sveti ostali zapovijedani blagdan i neradni dan a Dušni dan  ili  Spomen svih vjernih mrtvih ne, pa su, posebno zaposleni išli na groblje na blagdan Svih svetih.
Za vrijeme komunizma, dakako, na Svi svete se radilo, ali su ljudi ipak masovno, nakon radnog vremena odlazili u crkvu i na groblja. Negdje koncem sedamdesetih godina prošlog stoljeća ipak su drugovi zaključili da bi trebalo dati radničkoj klasi slobodan dan za posjet grobju. To se najprije počelo primjenjivati u Sloveniji, a potom i stidljivo u Hrvatskoj, ali taj se dan nikako nije mogao službeno zvati Svi sveti nego dan mrtvih.
Poganski običaj Halloween
Premda je Halloween skraćeni oblik od arhaičnog engleskog imena za blagdan Svih svetih All-Hallow-even, All Hallows’ Eve, Noć vještica je poganski blagdan izravno suprotstavljen katoličkom blagdanu Svih svetih.[1]
S demokratskim promjenama sa Zapada je uvezen i prastari poganski običaj keltskog porijekla, a slavi se kao dan/noć vještica i luduje se s izdubenim bundevama, posebno u Americi a prihvaćeno je kao neopoganski običaj koji kod nas prakticiraju oni koji nemaju veze s Crkvim i kršćanstvom ili im je vjera tek običaji koji su zamijenili one bivše komunističke.
Velika zasluga za proširenje proslave Noći vještica pripisuje se redatelju Johnu Carpenteru koji je snimio istoimeni horor na tu tematiku
Vjerovali ili ne, još uvijek po školama neki stariji nastavnici u dnevnik pišu umjesto Svi sveti Dan mrtvih, premda na zidu zbornice visi službeni kalendar ministarstva prosvjete u kojemu stoji Svi sveti.
Nadajmo se da se “noć vještica” neće dublje ukorjeniti u Hrvatskoj jer to uopće nije bezazlena zabava za djecu.Potpuno iskrivljuje naše vjerovanje o mrtvima.
Groblje je posvećeno mjesto i strašno je pogrešno da djeca groblje gledaju kao mjesto gdje se nalaze zombiji.  A to je sve posljedica amerikanizacije i dobrog dijela američkih filmova.
Materijalizam i rastrošnost
Nažalost prema svim pokazateljima, izgleda”ipak hoće”, jer se tu vrti značajna zarada. Maske, iznajmljivanje lokala za partyje od onih nešto slobodnijih za sve, pa do onih za biraniju klijentelu zatvorenog tipa s najopscesnijim orgijama. U manjim mjestima i gradićima glavni promotori tih ludosti su SDP-ova mlađarija među kojima su najglasniji oni posebnog spolnog usmjerenja….. neki već mjesecima iščekuju i pripremaju se za taj dan.
U New Yorku se za taj dan utroši ili zaradi, kako za koga, nevjerojatna suma koju nadilaze tek božićni blagdani.
Treba moliti za pokojne, međutim, sve je u Božjim rukama i njegovoj se milosti utječemo, a sve ovo navedeno zaboravi, bez razlike tko god je to izmislio.
Neka je Milost Gospodina našeg sa svima nama.
T.H./Wikipedia

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •