Sveti Vlaho – kako je postao zaštitnik Dubrovnika?

Dubrovnik i sveti Vlaho – ljubav koja traje preko 1000 godina...

Podijeli

Brojna naselja i gradovi diljem Hrvatske i svijeta, danas 3. veljače, slave blagdan svog zaštitnika svetog Vlahe ili Blaža. Armenski biskup i mučenik iz davnog trećeg stoljeća, sveti Vlaho ili Blaž, liječnik po obrazovanju bio je jedan od mnogih kršćana koji je podnio život u vrijeme progona Kristovih sljedbenika…

Uz svetog Vlahu se vežu legende da je bio veliki prijatelj životinja, koje bi same dolazile u njegovu špilju na planini Argaeos. Za vrijeme progona cara Licinija 308. uhićen je i podvrgnut strašnim mukama. Prema predaji svojim je blagoslovom spasio život dječaku kojem je zapela riblja kost u grlu. Zbog toga se na njegov spomen dan blagoslivlja grlo.

Umro je odrubljivanjem glave.

Dubrovnik i sveti Vlaho – ljubav koja traje preko 1000 godina

Nakon napada novo pridošlih plemena Avara i Slavena u 6. stoljeću stanovnici slavnog grada Epidauruma su prebjegli u druge dijelove zemlje i na otoke. Dio njih nastanio se na hridi Ragusium gdje su počeli stvarati novu zajednicu i grad, kasniji slavni Dubrovnik.

Poznato je da su Venecijanci htjeli staviti istočnu obalu Jadrana pod svoju kontrolu, ponajprije zbog trgovačkih interesa. Tu im je smetala vlast rat hrabrih i ratobornih Hrvata i njihovih knezova, posebno iz doline Neretve. Tako su na putu za Levant 972. pod izlikom opskrbe hranom namjeravali zauzeti rastući grad Ragusium (Dubrovnik).

Vjernim kršćanima Grada ukazao se prema legendi baš sveti Vlaho, i to baš glavaru plebanu Stojku dok je noću molio u crkvi svetog Stjepana. Tako je saznao za namjeru Venecijanaca i pripremio obranu, te na taj način spriječio da Dubrovnik padne u ruke neprijatelja.
Nakon tog događaja Dubrovčani su izabrali svetog Vlahu za svog zaštitnika. Prije svetog Vlahe zaštitnik Dubrovnika je bio sveti Srđ, rimski vojnik kršćanin koji je svoj život položio za Krista kao i sveti Vlaho. Po njemu je i brdo iznad Dubrovnika dobilo ime.

L.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here