Sven Lasta je sa svojim suborcima obranio Sunju, Sisak i cijelu Hrvatsku…

Sven Lasta je umro u kolovozu 1996. – godinu dana nakon pobjedonosne “Oluje”, ali za njegove Sunjane i sve ljude koji su s njim ratovali on će živjeti vječno...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Sven Lasta (https://hr.wikipedia.org/wiki/Sven_Lasta) je za života bio hrvatski glumac koji je u srpnju 1991. ostavio sigurnost zagrebačkog asfalta i otisnuo se prema prvoj liniji obrane Hrvatske – u Sunju pored Siska. na tom mjestu koje je jako stradalo u Domovinskom ratu i u kojem su vođene žestoke ulične borbe, Sven Lasta je sa svojim suborcima, Sunjanima i svim dečkima iz cijele Hrvatske proveo u tom ratnom paklu četrnaest mjeseci.

Sunja nikad nije pala.

Može se reći da je i Sven Lasta sa svim hrabrim ljudima koji su ušli i branili to mjesto obranio i obližnji Sisak i cijelu Hrvatsku.

Sven Lasta je umro u kolovozu 1996. – godinu dana nakon pobjedonosne “Oluje”, ali za njegove Sunjane i sve ljude koji su s njim ratovali on će živjeti vječno. Za svoj je doprinos i sudjelovanje u Domovinskome ratu bio višestruko odlikovan, a dodijeljen mu je i čin pričuvnog pukovnika Hrvatske vojske, dok su njegovi njegovi  prijatelji i suborci u Sunji postavili njegovo  poprsje, a sunjska kino dvorana danas nosi ime Dvorana Sven Lasta.

SVEN LASTA

Svake godine u listopadu obilježavaju se u Sunji i Dani Svena Laste – Sjećanje na branitelje Sunje. Tako su kod Središnjeg križa na mjesnom groblju u Sunji položeni vijenci i zapaljene svijeće poginulim i preminulim braniteljima iz Domovinskog rata i održana je zajednička molitva. Kod biste Svena Laste u parku ispred zgrade Općine Sunja, položen je lovorov vijenac i zapaljene svijeće, a svijeće su zapaljene i kod Križa istine. U ime SMŽ ovom događaju su nazočili zamjenik župana Ivan Celjak i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.

FOTO/PS/Portal

Svečana akademija održana je u Dvorani Svena Laste u društvenom domu u Sunji, uz sudjelovanje Jazz orkestra Hrvatske vojske i koncert Krunoslava Kiće Slabinca.

FOTOGALERIJA-OVDJE

M.Šantek


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •