Podijeli

Švedska vlada počela je slati brošure na adrese 4,8 milijuna kućanstava s uputama “u slučaju rata”. Ovo je prvi put nakon više od pola stoljeća da se građanima Švedske daju konkretne upute što trebaju činiti u slučaju ratne opasnosti

Oko 4,8 milijuna kućanstava u Švedskoj dobit će brošuru na dvadesetak stranica naslovljenu “U slučaju krize ili rata” s uputama o opskrbi dovoljnim zalihama namirnica, vode i ogrjeva, znakovima uzbunjivanja te lokacijama skloništa u slučaju bombardiranja, piše Guardian.

Uz pojašnjenja zvučnih signala za uzbunu, brošura sadrži “prigodne” ilustracije borbenih aviona i obitelji koje bježe iz svojih domova. U njoj se građane također upozorava na opasnosti terorističkih i cyber napada te klimatskih promjena, uključujući i dio o tome kao prepoznati lažne vijesti.

Švedska nije bila u ratu punih 200 godina

Što se konkretnih savjeta tiče, u brošuri se daju instrukcije kako da se ljudi snađu u uvjetima bez hrane, vode i ogrjeva, bez bankomata, mobitela i interneta. Građanima se, primjerice, savjetuje da se opskrbe zalihama pitke vode, toplom odjećom i vrećama za spavanje te konzerviranom hranom.

U slučaju oružanog sukoba, piše u brošuri, svi između 16 i 70 godina dužni su dati doprinos obrani zemlje, a upozorava ih se da mogu biti mobilizirani u slučaju neposredne ratne opasnosti ili samog rata. Inače, Švedska više od 200 godina nije ratovala s drugim zemljama.

A.K.


Podijeli

11 KOMENTARI

  1. Svaka normalna zemlja bi trebala svojim gradjanima dati uputstva kako bi se trebalo u slucaju,ponasati zastiti,obezbjediti sa hranom vodom ,sklonistima itd .ja nemam pojma di su nasa sklonista i dali ih uopce u mistu ima ,a to bi tribali svi znati ,I ovo u Svedskoj ne vidim kao pripremu za rat ,nego pozitivnu informaciju za sve gradjane u slucaju nedaj boze rata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan + 19 =