Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem proslavljena sv. Ana u Čistoj Velikoj!

Euharistijsko slavlje predvodio je domaći župnik fra Božo u koncelebraciji s Vodičkim župnikom don Franjom Glasnovićem...Nakon mise vjernici položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobove svojih pokojnika, osobito se sjećajući onih ubijenih u Domovinskom ratu...

foto : Marko Ledenko-Mane
foto : Marko Ledenko-Mane
Podijeli

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem u župi sv. Ane , uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljena je nebeska zaštitnica Čiste Velike…

Euharistijsko slavlje predvodio je domaći župnik fra Božo u koncelebraciji s Vodičkim župnikom don Franjom Glasnovićem.

Program proslave blagdana sv. Ane, počeo je  23.07 (četvrtak) prvim danom Trodnevnice.  Euharistijsko slavlje uljepšao je mješoviti crkveni zbor iz Čiste Velike sa svojim predivnim pjevanjem, gdje su oduševili  sve nazočne vjernike .

-Bogobojazna Izraelka sv. Ana  sa sv. Joakimom, rodila je više djece  ispunjavajući tako volju božju. Svoje dijete i kćer Mariju, odgojila je za najveću ženu svijeta. Sigurno je bila u tom stanju, jer je Bog učinio majkom svog sina Isusa Krista. Ništa drugo ne nalazimo kod te svete žene, osim što je željela izvršiti volju božju. Sv. Ana je ogledalo u koje bi se mogla ugledati svaka žena i prepoznati sebe. Molimo sv. Anu da svojim primjerom i zagovorom prosvijetli sve žene i majke današnjeg vremena  – rekao je na kraju fra Božo Duvnjak.

Nakon mise vjernici položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobove svojih pokojnika, osobito se sjećajući onih ubijenih u Domovinskom ratu. Na kraju mise župnik fra Božo Duvnjak zahvalio se don Franju Glasnoviću i svim nazočnim vjernicima,  što su uveličali veliko slavlje svetkovine svete Ane. Fra Božo je svim Anama čestitao imendan i uručio im ruže.

Domaćini  iz Čiste Velike  pozvali su  svoje goste na bogati blagdanski stol.

Župna crkva sv. Ane u Čisti Velikoj izgrađena je 1968. godine na temeljima stare crkve. Uz crkvu s lijeve strane podignut je betonski zvonik s dva zvona. U Domovinskom ratu 1992. godine crkva je do temelja uništena. Zvona, slika sv. Ane i srebreni procesionalni  križ su nestali. Župske matice su sačuvane, a datiraju od 1950. god. pa na ovamo. Od 2001. do 2003. godine sagrađena je nova crkva sv. Ane na drugom mjestu, u neposrednoj blizini stare župne kuće. Sagrađen je i zvonik s četiri zvona odvojen od crkve.  Crkvu je na blagdan sv. Ane 2017.g. blagoslovio Šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Tekst  i foto : Marko Ledenko-Mane


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here