Susret biskupa Škvorčevića i ministra Fuchsa

Fuchs je još istaknuo da uskoro kreće određena reforma školskog sustava sukladno europskim standardima uz europsku potporu u koju će biti uključene i katoličke škole...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U prostorima Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu susreli su se 8. veljače ministar Radovan Fuchs, član Komisije Vlade Republike Hrvatske za odnose s vjerskim zajednicama, i požeški  biskup Antun Škvorčević, član Biskupske komisije za odnos s državom, zadužen za pitanja katoličkih škola…

Uz ministra bili su Stipe Mamić, državni tajnik, Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje te Ivan Milanović Litre, viši savjetnik u Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske. U biskupovoj pratnji bio je Ivica Žuljevic, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole, i Matej Siluković, biskupov tajnik.
Biskup i ministar prisjetili su se uspješne suradnje koju su imali 2011. u vrijeme ministrova prvog mandata pri izradi Ugovora o katoličkim osnovnim i srednjim školama, provedbenom dokumentu Ugovora Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture te izrazili zadovoljstvo što mogu ponovno zajednički djelovati na njihovoj implementaciji. U svojstvu članova navedenih Komisija razmotrili su dosadašnji rad i razgovarali o načinu koji bi trebalo slijediti u daljnjem nastojanju oko provedbe spomenutog međunarodnog Ugovora. Utvrdili su neka pitanja formalne naravi koja se odnose na mjesto katoličkih škola u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, povezano napose s izradom njihova specifičnog kurikula u skladu s ugovorima.
Dotaknuli su se i nekoliko konkretnih aktualnih pitanja i problema iz djelovanja katoličkih škola. Osvrnuli su se među ostalim i na zakonski okvir unutar kojeg Ministarstvo i lokalne jedinice trebaju učenicima katoličkih škola pružati materijalnu potporu putem decentraliziranih sredstava.
Zaključeno je da Stipe Mamić i Ivica Žuljević, supredsjedatelji Mješovitog povjerenstva RH i Katoličke Crkve za rješavanje pitanja katoličkih predškolskih ustanova, katoličkih škola i visokih učilišta u skladu s pravilom supsidijarnosti razmatraju tekuća pitanja te ih rješavaju u okviru vlastitih mjerodavnosti ili ih upućuju na razmatranje Vladi Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije. Ministar Fuchs je još istaknuo da uskoro kreće određena reforma školskog sustava sukladno europskim standardima uz europsku potporu u koju će biti uključene i katoličke škole, donosi IKA.

L.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × pet =