SULUDI ZAKONSKI PRIJEDLOG U IZRAELU: Zatvor za sve koji šire kršćansku vjeru i tvrde da je Isus Bog?

Podijeli

Ultraortodoksni Židovi Moshe Gafni i Ya’akov Asher traže zabranu “dijeljenja kršćanske ideologije” u Izraelu, piše Hassan Haidar Diab za Večernji list.

Ni sam izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne zna u kojem smjeru ide njegova vlada. Odluke koje donose svaki dan zapanjuju ne samo Palestince i međunarodnu zajednicu već i druge religije.

Najnoviji je prijedlog zakona koji su u Knesset uputila dvojica zastupnika iz ultraortodoksne haredske stranke Ujedinjeni judaizam Tore, Moshe Gafni i Ya’akov Asher, koji traže zabranu “dijeljenja kršćanske ideologije” i “govora o kršćanskoj vjeri u Izraelu”. Kako piše izraelski portal All Israel News, prema prijedlogu tog zakona “svatko tko govori o kršćanskoj vjeri i poziva na nju tebao bi u zatvor na tri godine”. Ovaj prijedlog zakona zasigurno će izazvati glavobolju premijeru Benjaminu Netanyahuu zbog opasnog sukoba s evanđeoskim kršćanima u SAD-u i diljem svijeta, koji su među najvećim pristašama izraelske države”, piše portal.

Kako navodi All Israel News, dva izraelska zastupnika prijedlogom zakona žele zabraniti kršćanima da objašnjavaju zašto vjeruju da je Isus Krist i Bog u isto vrijeme.

Bivši američki povjerenik za međunarodne vjerske slobode Sam Brownback odmah je upozorio da novi zakon “predstavlja veliku prijetnju slobodi izražavanja, ljudskim pravima i vjerskim slobodama”.

– Predloženi zakon zabranjuje sve napore osoba jedne vjere koje na bilo koji način žele raspravljati ili pokušati uvjeriti sljedbenike drugih vjera da razmotre promjenu svojih vjerskih uvjerenja – kazao je Sam Brownback.

Posljednjih godina eskalirali su napadi izraelskih doseljenika na crkvenu imovinu i svetinje, od kojih je posljednji bio napad na crkvu Getsemane, “Crkvu svih nacija”, kao i uznemiravanje kršćana u prakticiranju njihovih obreda.


Podijeli