Podijeli

Zadarska policija u četvrtak je uhitila Miroslava Mačka (50) iz Ostrovica kod Lišana Ostrovičkih zbog pomaganja u počinjenju ratnog zločina prema civilnom stanovništvu na području Lišana Ostrovičkih krajem studenog 1991. godine. Mačak je uz kaznenu prijavu u večernjim satima priveden pritvorskom nadzorniku u Splitu i tijekom petka trebao bi biti ispitan od strane Županijskog državnog odvjetnika u Splitu…

Mačak je optužen da je kao 22-godišnjak pomogao tada 28-godišnjem Milanu Mačku da iz poluautomatske puške ubije mještanina Lišana Ostrovičkih Marka Čučiju (73). Najprije su ga istjerali iz njegove kuće u polje gdje ga je Milan Mačak ubio iz Miroslavove puške s jednim hicem u čelo.
Počinitelj ubojstva Milan Mačak u studenom iste godine ranjen je u Škabrnji od strane pripadnika srpskih paravojnih snaga te je od posljedica ozljeda kasnije preminuo u kninskoj bolnici. Milan i Miroslav bili su pripadnici pravojnih srpskih snaga u sklopu tzv. SAO Krajine, a uhićeni Milan živo je zadnjih godina u Ostrovici, piše Zadarski list.

ŽIVIO U OSTROVICI!…Policija privela pripadnika srpske paravojske Milana Mačka iz Ostrovice, zbog pomaganja u ubojstvu 73-godišnjeg civila!…

Konferencija za novinare – Ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe kriminalističke policije PU zadarske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvima u Zadru i u Splitu dovršili su kriminalističko istraživanje povodom počinjenog ratnog zločina u Lišanima Ostrovičkim.

Prijavljenog 50-godišnjaka se sumnjiči da je postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, počinio kazneno djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, opisano u čl. 120 st. 1 OKZ RH u svezi članka 22. OKZ RH (Pomaganje).

Naime, sumnjiči se da je kao tada 22-godišnji pripadnik srpskih paravojnih postrojbi tzv. „SAO Krajine“, zapovjednik voda „Bataljuna za intervencije TO Benkovac“ u činu potporučnika, krajem mjeseca studenog 1991. godine, zajedno s tada 28-godišnjim pripadnikom paravojnih postrojbi, a s ciljem pljačke napuštene imovine, naoružan vatrenim oružjem – poluautomatskom puškom tzv. „Papovkom“ došao u privremeno okupirano susjedno mjesto Lišane Ostrovičke, a koje je bilo naseljeno isključivo hrvatskim stanovništvom.

Ispred ulaza u kuću su zatekli tada 73-godišnjeg mještanina, civila (M.Č. rođ. 1918.god), koji je među posljednjima ostao u selu. Odmah ga je 28-godišnjak verbalno napao i prijetio mu da će ga ubiti, te je tada zatražio od osumnjičenog 22-godišnjaka da mu da pušku kojom će ubiti 73-godišnjeg mještanina. Osumnjičeni mu je tada predao pušku s kojom je 28-godišnjak, uz prijetnju, mještanina izveo iz dvorišta i natjerao da krene prema polju, gdje mu je s udaljenosti od oko desetak metara ispalio jedan hitac u glavu, u predjelu čela, od kojeg je na mjestu smrtno stradao.
Cijelo to vrijeme 22-godišnjak je bio uz 28-godišnjaka, te u ni jednom trenutku nije poduzeo ništa kako bi ga spriječio da njegovom puškom ubije civila, predajući mu vatreno oružje bez ustezanja i protivljenja, ne pokušavajući ga spriječiti u ubojstvu.

Nakon ubojstva, tijelo su ostavili na mjestu događaja, te nastavili s pljačkom imovine napuštenih kuća sve do večeri.

Posmrtni ostaci stradalog mještanina su 21.11.1991. godine s područja tadašnje općine Benkovac prevezeni s mjesta događaja i pokopani na mjesnom groblju u Lišanima Ostrovičkim.

Dakle, 50-godišnjaka se sumnjiči da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, oružanog sukoba odnosno okupacije, drugoj osobi s umišljajem pomagao i sudjelovao u ubijanju nezaštićene civilne osobe koja ne sudjeluje u oružanom sukobu, te je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ opisano u članku 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske u svezi čl. 22. OKZ RH (Pomaganje), priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

D.K.


Vezane vijesti;

ŽIVIO U OSTROVICI!…Policija privela pripadnika srpske paravojske Milana Mačka iz Ostrovice, zbog pomaganja u ubojstvu 73-godišnjeg civila!…


Podijeli

23 KOMENTARI

  1. Onog krvnika ubila njegova braca za plijen,a ovaj ce reci da on nije kriv nego onaj sto ga ubili njegovi cetnici.Mrtva glava neprogovara tako ako ga zatvore jos ce mu morat platit sto bio u zatvoru,jer nece priznat i dokaza nasem pravosudju ce nedostajat e takvo je nase pravosudje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − četrnaest =