Sudac Carmel Agius: “Arhivi haškog suda pripadaju Ujedinjenim narodima”!?

“Da, svi žele arhive, ali to nije nešto o čemu će se odlučivati na nacionalnim razinama. Već je odlučeno od strane Vijeća sigurnosti, arhivi pripadaju Ujedinjenim narodima, administrirat će ih mehanizam, i tako će to biti. Vjerojatno, za negdje 50 godina ili više, moguće je da Ujedinjeni narodi odluče da arhivi idu raznim državama...

sudac Carmel Agius s Malte
Podijeli

Budući da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju prestao je s radom, pitanje je što će biti s arhivima suda koje žele sve bivše republike s prostora Jugoslavije o čemu se dosta pisalo ovih dana. Sudac Carmel Agius, odgovorio je na to pitanje.

“Da, svi žele arhive, ali to nije nešto o čemu će se odlučivati na nacionalnim razinama. Već je odlučeno od strane Vijeća sigurnosti, arhivi pripadaju Ujedinjenim narodima, administrirat će ih mehanizam, i tako će to biti. Vjerojatno, za negdje 50 godina ili više, moguće je da Ujedinjeni narodi odluče da arhivi idu raznim državama. Primjerice dokumenti koji su nabavljeni od strane raznih republika možda budu vraćeni upravo tim republikama, ili nešto tako. Naravno, samo nagađam i spekuliram, ne znam kako će završiti. Ali ne bi me čudilo da Ujedinjeni narodi učine nešto tako”, kazao je predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, sudac Carmel Agius s Malte.

On je istaknuo “da je sud nepristrano, neovisno” i učinkovito donosio presude pojedincima, a ne narodima ili vladama. Agius je istaknuo da zatvaranjem Haškog suda ne završava posao na progonu odgovornih za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. “Veliki broj zločina tek treba procesuirati pred nacionalnim pravosuđima, a tisuće žrtava još vapi za pravdom”, kazao je Agius i pozvao međunarodnu zajednicu da podrži te napore. “Odsustvo rata ne znači mir, posebno u BiH” poručio je posljednji predsjednik ICTY-ija.

G.S.


Podijeli