Sud odlučio da Finci smiju zamrznuti imovinu Plenkovićevom spašavatelju Uljanika Danku Končaru

Početkom rujna, Danko končar je dao intervju za HINA-u u kojem je tvrdio da nije mogao sam dovesti Ivana Jakovčića u nadzorni odbor Afaraka jer, “niti u jednom trenutku udio Kermasa u Afaraku nije prešao 29 posto”....

Podijeli

Finski Upravni sud dozvolio je vlastima poduzimanje određenih pravnih radnji oko imovine hrvatskog biznismena Danka Končara, kojeg je finsko nadzorno tijelo prozvalo zbog nedozvoljene kontrole nad tvrtkom Afarak te tražilo objavu javne ponude, ali ne i prodaju njegove imovine, objavile su finske novine Kauppalehti, javlja novac.hr.

Najnoviji je to epilog situacije u kojoj se našao potencijalni strateški partner Uljanika, a u kojeg vlada HDZ-a i HNS-a ulaže puno nade.

U veljači je, podsjetimo, finska nadzorna agencija naredila da Končar mora dati javnu ponudu za preuzimanje rudarske grupacije Afarak. Ako do 18. svibnja ne podnese ponudu, rečeno je tada, mora platiti jednokratnu kaznu u iznosu od 40 milijuna eura i još dodatnih mjesečnih rata od 10 milijuna eura.

Podsjetimo, strateški partner u restrukturiranju Uljanika, Danko Končar, zbog izbjegavanja propisanog otkupa dionica malih dioničara u tvrtki Afarak, u vrijednosti od 400 milijuna eura, u Finskoj je do sada kažnjen s 80 milijuna eura. Osim toga mali dioničari najavljuju i kaznene prijave protiv Končara, ali i hrvatskog europarlamentarca Ivana Jakovčića zbog sumnje na izvlačenje novca iz tvrtke.

Naime, Končar je godinama potpuno kontrolirao tvrtku Afarak iako je službeno bio vlasnik samo 27%-tnog udjela. Finski inspektori su nakon istrage utvrdili da je Končar prikrivao stvarni opseg svojeg vlasništva izbjegavajući na taj način prelazak granice od 30%, nakon koje je obvezna javna ponuda preuzimanja.

Početkom rujna, Danko končar je dao intervju za HINA-u u kojem je tvrdio da nije mogao sam dovesti Ivana Jakovčića u nadzorni odbor Afaraka jer, “niti u jednom trenutku udio Kermasa u Afaraku nije prešao 29 posto”.

U istom je intervjuu priznao kako se bivši predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić bavio lobiranjem u EU za njega te da je “doprinio poprilično, i to između ostalog i u smislu lobiranja kada je u pitanju regulativa rudarstva i metalurgije o kojoj se odlučuje u Bruxellesu”.

Zbog tih pravosudnih problema, propala je i Končarova kupnja helsinškog brodogradilišta Arctech, a ruski vlasnici su u rujnu objavili da prekidaju dosadašnje pregovore te da počinju pregovarati s norveškim i ruskim kupcima.Izvor: narod.hr/novac.hr/Hina

Lobiranje u EU: Institucionalizirana korupcija ili običan kriminal?

D.K.

 


Podijeli

Comments are closed.