Podijeli

Sudske presude ne ignoriraju samo građani. Sve češće izbjegavaju ih i državne institucije. A upravo na toj temi u petak bi mogao doktorirati ministar uprave Ivan Malenica. No da apsurd bude veći, piše Jutarnji, baš se njegovo Ministarstvo ne drži odluka suda…

Iako je sudskom presudom Upravnog suda iz studenog 2019. redatelj Dario Juričan izborio svoje pravo da promjeni ime u Milan Bandić, Ministarstvo uprave odbilo je njegov zahtjev za izmjenu imena, piše Jutarnji.

Ministar bez kometara

Malenica će, naime, u petak na zagrebačkom Pravnom fakultetu braniti doktorat naziva ‘Provedba upravnosudskih odluka u hrvatskom i poredbenom pravu’.

Da im pojasni kako je moguće da je njegovo Ministarstvo postupilo protivno odluci ustavnog suda, ali i da im prokomentira sve rašireniju praksu nepoštivanja sudskih odluka, novinari Jutarnjeg zamolili su ministra Malenicu.

Iako su im iz njegova Ministarstva nakon dva dana najavili da će im ministar odgovoriti tog poslijepodneva, odgovore nisu dobili ni nakon četiri dana, prenosi srednja.hr.

‘Nažalost, nema sankcija za nepoštovanje odluka Suda’

– Odluke Upravnog suda su obvezujuće, ali nemate nažalost učinkovitu sankciju ako se upravno tijelo ogluši na presudu. To je jedan od razloga zbog kojih si upravna tijela dopuštaju da rade što hoće, komentirao je za Jutarnji Vedran Đubalić, izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta.

Kako natjerati državna tijela da poštuju zakone, nadamo se, čitat ćemo u doktoratu ministra uprave.

Izvor- srednja.hr.

G.S.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva × dva =