Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Talijanski ministar unutaršnjih poslova Matteo Salvini objavio je da je pri urušavanju vijadukta u utorak u Genovi poginulo najmanje trideset osoba, dok su prethodni podaci govorili o najmanje 22 žrtve, te je upozorio da se radi o “neprihvatljivom propustu”.

U međuvremenu, talijanski mediji javljaju o najmanje 35 poginulih i većem broju ozlijeđenih.

“Zahvaljujem vatrogascima, profesionalnim spasiocima i dragovoljcima koji su odmah intervenirali i dalje traže preživjele.

Nažalost, potvrđeno je da je smrtno stradalo tridesetak osoba i puno je teško ozlijeđenih”, rekao je Salvini na konferenciji za novinare u Cataniji, na Siciliji.

Dodao je da se “obvezuje Talijanima da će ustrajati do kraja u pronalaženju odgovornih za tu katastrofu jer nije prihvatljivo na taj način umrijeti u 2018. godini”.

“Prošao sam tim vijaduktom stotinama puta i učinit ću sve da pronađemo imena odgovornih. Neprihvatljivo je da se tako umire u Italiji”, zaključio je Salvini.

Euroskeptični ministar, čelnik krajnje desne stranke Liga, također je spomenuo da su potrebna ulaganja u brojne talijanske dotrajale infrastrukture.

15:39 – Najmanje 22 osobe su poginule u utorak u urušavanju vijadukta iznad Genove, među njima i jedno dijete, objavili su talijanski mediji. Dosad su četiri osobe iz ruševina izvučene žive.

Vijadukt Morandi urušio se oko 11:30 sati po lokalnom vremenu uslijed jakih kiša. Talijanske novine Repubblica i Corriere della Sera prenose kako je zasad poginulo najmanje 22 ljudi, među njima i djevojčica, no kako operacija spašavanja i dalje traje zbog čega se očekuje rast broja žrtava.

Vijadukt Morandi pušten je u promet 4. runa 1967. nakon četiri godine gradnje. Nazvan je po projektantu, inženjeru Riccardu Morandiju, dug je 1.182 metra te je niz godina meta kritika zbog svoje problematične konstrukcije, pišu talijanske novine Corriere della Sera koje dodaju da se urušio možda upravo zbog toga.

Vijadukt koji prolazi iznad trgovačkih centara, tvornica, stambenih zgrada, željezičke pruge Genova-Milan i rijeke Polcevera, te je dio autoceste A10,  bio je tema rasprava inženjera zbog velikih troškova održavanja koji su u jednom trenutku trebali prestići same troškove izgradnje, zbog čega su neki čak zahtijevali da se on sruši i sagradi novi.

Reuters piše kako je most obnovljen prije dvije godine, a upravitelj autoceste istaknuo je da su u vrijeme kolapsa trajali radovi učvršćivanja njegovih temelja te da je vijadukt bio pod stalnim nadzorom.

Repubblica prenosi izjavu četveročlane obitelji u stanju šoka o tome da je u 10,35 munja pogodila jedan od stupova vijadukta, nakon čega se cement počeo raspadati, no navodi se kako je vjerojatno riječ o sugestiji u traženju razloga o mogućem uzroku nesreće.

15:10  – Talijanski mediji javljaju da je broj mrtvih za sada 22, no očekuje se da će biti i veći. Među poginulima je i jedna djevojčica.

14:42 – Talijanski mediji prenose kako civilna zaštita procjenjuje da bi broj žrtava mogao narasti do 300. Još nema potvrde broja žrtava iako se neslužbeno govori o 11 mrtvih među kojima je i jedno dijete.

Zaposlenik hitne službe rekao je kako zasad može potvrditi samo dvoje ozlijeđenih.

14:01 – Dvije osobe izvučene su žive ispod ruševina vijadukta iznad Genove i prevezene su u bolnicu San Martino, ali se i dalje strahuje da će u nesreći biti deseci mrtvih, prenosi talijanska agencija ANSA, dok ostali mediji pišu kako je zasad najmanje 11 poginulih.

Čelnik lokalne hitne službe rekao je da ima “na desetke mrtvih”, prenosi talijanska informativna agencija Adnkronos. Novine Corrriere della Sera i Reppublica pišu kako je zasad najmanje 11 poginulih.

Vijadukt Morandi urušio se oko 11:30 sati po lokalnom vremenu uslijed jakih kiša.

Talijanska televizija prikazala je fotografije srušenog mosta visokog oko stotinu metara koji je sagrađen šezdesetih godina prošlog stoljeća u sklopu autoceste A10.

Zaposlenik hitne službe rekao je kako zasad može potvrditi samo dvoje ozlijeđenih, no da se pretpostavlja “da će nažalost biti mnogo mrtvih”.

Vijadukt je obnovljen 2016. godine i prolazi iznad trgovačkih centara, tvornica, stambenih zgrada, željeznice Genova-Milan i rijeke Polcevera.

Jedan svjedok je za televiziju Sky Italia rekao kako je vidio “osam ili devet” vozila na vijaduktu kada se on urušio u “apokaliptičnoj sceni”.

Ministar prometa Danilo Toninelli napisao je na Twitteru da prati razvoj događaja za koji se čini da je “neizmjerna tragedija”.

13:35 – Vijadukt iznad sjeverozapadnog talijanskog grada Genove urušio se, a trenutno traju operacije spašavanja, objavile su u utorak vatrogasne službe.
Još uvijek nema informacija o mogućim žrtvama.

Franco Nativo, novinar televizije Telegenova koji je na mjestu događaja, otkrio je za informativni program SkyTG24 da vidi barem “osam do devet” vozila zgnječenih ispod odlomljenih dijelova ceste.
“Scena je apokaliptična”, istaknuo je Nativo.

Vatrogasne službe su na Twitteru potvrdile kolaps vijadukta Morandi i objavile kako traje velika operacija spašavanja.
Talijanska policija je na istoj društvenoj mreži napisala kako se katastrofa dogodila zbog “jakih kiša”.

Talijanska novinska agencija ANSA prenosi kako se betonski most, dio autoceste A10, srušio s visine od oko 100 metara.

G.S.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

deset + 14 =