Strani dragovoljac-Srbin došao iz Nizozemske i stao u obranu Hrvatske: ‘Pomogao mi je u teškim, borbenim situacijama’. SDSS ni Pupovac kao ni Vučić nikada nisu spomenuli srpske dragovoljce koji su branili svoju Hrvatsku upravo od srpske agresije!

Prema sjećanjima Michaela Mischa (lijevo) na području Gornjeg Mekušja barem 6 pripadnika srpske nacionalosti branilo je Karlovac u redovima 129. brigade HV-a...

Srbin došao iz Nizozemske kako bi branio Hrvatsku
Podijeli

Ne zaboravimo da se i nemali broj Hrvata srpske nacionalnosti, odnosno pravoslavne vjere, dragovoljno uključio u obranu Domovine od naleta velikosrpske agresije. Prema sjećanjima Michaela Mischa na području Gornjeg Mekušja barem 6 pripadnika srpske nacionalosti branilo je Karlovac u redovima 129. brigade HV-a. Među njima bio je i Dušan Milakara  koji je dragovoljno stigao iz Nizozemske, a Nijemcu je dva puta svojom intervencijom pomogao izvući se iz vrlo teške situacije tijekom borbi.

Prema riječima Pere Kovačevića, po službenim podacima, kroz cijeli Domovinski rat u obrani Hrvatske sudjelovalo je oko 10.000 pripadnika srpske nacionalne manjine. Samo u obranu Vukovara na čiju je crtu stalo 1800 branitelja, Srba je bilo oko stotinu, odnosno šest posto. Riječ je o hrvatskim građanima srpske nacionalnosti koji su, još 1991., javno iskazali da nisu ugroženi oni, nego je ugrožena i napadnuta domovina Hrvatska, i koji su se s puškom na ramenu borili rame uz rame uz sve hrvatske branitelje.

Jedinstven primjer dragovoljca obrambenog Domovinskog rata

Obzirom da su ovi pravoslavni dragovoljci Domovinskog rata građani Hrvatske u kojoj su rođeni i u kojoj su živjeli pokoljenjima, nikako ih se ne bi moglo niti smjelo nazivati “stranim dragovoljcima”, uz neke uistinu jedinstvene izuzetke.

Srbin došao iz Nizozemske kako bi branio Hrvatsku

Prema sjećanjima njemačkog dragovoljca Michaela Mischa (na fotografiji lijevo) na području Gornjeg Mekušja, u redovima 129. brigade HV-a barem šest pripadnika srpske nacionalnosti branilo je Karlovac. Među njima bio je i Dušan Milakara (desno), koji je dragovoljno stigao iz Nizozemske kako bi se priključio obrani Hrvatske.

Požrtvovan u borbi

“Dva puta mi je svojom intervencijom pomogao izvući se iz vrlo teške situacije tijekom borbi”, kazao je njemački dragovoljac Misch govoreći o Dušanu Milakari za stranicu Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata. Kroz 129. brigadu kojoj je pripadao Dušan, prošlo je 2.800 hrvatskih branitelja a njih 28 položilo je život na oltar domovine.

Njima u čast, ove godine most koji od Karlovca povezuje Blatnicu Pokupsku s lijeve obale s Banskom Selnicom na desnoj obali Kupe, nazvan je po imenu 129. brigade HV-a.

Zanimljivo je napomenuti da ni jedan saborski zastupnik ni političar iz redova SDSS-a i SNV-a nikada izrijekom nisu spomenuli koliko je Srba-pravoslavaca branilo Hrvatsku od srpske agresije. Zašto je tomu tako, mogao bi na to pitanje odgovoriti SDSS-ov Milorad Pupovac ili nova potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga.

Nikada to nisu spomenule ni vlasti Srbije koja je izvršila brutalnu agresiju na nenaoružan hrvatski narod kojega su zajedno branili i Srbi, Hrvati, Mađari, Ukrajinci, Slovaci i sve nacionalne manjine u Hrvatskoj koji Hrvatsku bez ikakvog problema priznaju kao svoju matičnu državu iako se to sigurno ne dopada srpskim političarima u agresorskoj Srbiji kao ni tzv predstavnicima Srba u Hrvatskoj kojima je, kako je ustvrdio i to javno Milorad Pupovac, “Srbija matična zemlja” a Beograd glavni grad”.., za što postoje video izjave ovog notornog etnobiznicmena, kako ga je prvi nazvao ex predsjednik RH Ivo Josipović. Doduše, moglo bi se konstatirati da je Pupovac i njegova svita na privremenom radu u Hrvatskoj i to u hrvatskom Saboru , dok su neki od njih bili i min9stri u Vladi Ive Sanadera i sada u vrijeme Andreja Plenkovića, nesretni Boris Milošević, koji je pod istragom za pogodovanje u namještanju poslova i Pupovčeva “uzdanica” nova potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga. kao i SDSS-ovka, saborska zastupnica Dragana Jeckov koja usred hrvatskog sabora govori ekavicom, što je protivno Hrvatskom Ustavu.

Bilo bi lijepo čuti od ovog kvarteta predstavnika Srba u Hrvatskoj, što oni misle o dragovoljcima srpske nacionalnosti koji su, njih preko 10 000 branili Hrvatsku od brutralne srpske agresije, a ne po saboru pričati slatko-riječive i plačko-riječive pričice o kolonama, kao što to često izvodi Šimpraga ne želeći ni jednom riječju spomenuti srpske masakre i užase koje su srbi uradili od Vukovara do Dubrovnika nad djecom, starijim i nemoćnima i zarobljenim hrvatskim domoljubima i braniteljima. ,e treba joj mnogo lutati u mislima već se samo prisjetiti Vukovara, Škabrnje, Voćina, Baćina, Like itd, i ogromnog broja ubijene djece u srpskom granatiranju civilnih objekata po Hrvatskoj i Vukovarske kolone koja je izmrcvarena napuštala Vukovar na nesiguran način, bojeći se da ih usput ne zakolju ili siluju ili pobiju upravo domaći srbi, kao i uvozni srbi-četnici zajedno sa zločinačkom jna.

M.M./G.S.

VEZANE VIJESTI

NISU IH ZABORAVILI! Obilježena 30 obljetnica od pogibije hrvatskih branitelja u Crnoglavu…


Podijeli