Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U knjizi „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“ Vilim Karlović opisuje ratne strahote, neizvjesnosti i patnje kojom su hrvatski branitelji bili izloženi tijekom grčevite i herojske tromjesečne hrvatske obrane Vukovara u kojoj napadač, velikosrpski agresor i osvajač, nije birao načine i sredstva. O strahovitoj nečovječnoj i monstruoznoj epizodi bombadiranja vukovarskih ulica napalmom svjedok vremena Vilim Karlović u svojoj knjizi, poglavlju „Pakao Prvomajske ulice“, navodi:
„Neprijatelj je osjetio da više ne možemo pružati otpor kao dosad i kreće svakog dana sve žešće i bez odstupanja. Osim uobičajenih sredstava kojima djeluje po nama počeo je bacati i „napalm“ po kućama s druge strane Prvomajske ulice. Kuće u kojima smo boravili počele su gorjeti i većina koje smo bili zauzeli zapaljena je. Ne možemo ostati u njima jer bismo živi izgorjeli, a povlačenje iz njih značilo je da ćemo potpuno izgubiti nadzor nad Prvomajskom ulicom.“
U drugom poglavlju knjige „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“ pod naslovom „Pakao Prvomajske ulice“ Vilim Karlović vjerno opisuje teške borbe na jednoj od najtežih pozicija u Vukovaru, gdje su se praktički hrvatski branitelji protiv velikosrpskih osvajača i agresora borili za svaku kuću, gotovo prsa o prsa. Cijelo ovo potresno svjedočanstvo možete pročitati ovdje: http://vilimbook.com/pakao-prvomajske-ulice-2-dio/

-U dokumentu koji posjedujemo jasno je naznačeno odakle su dopremani napalm te ostala razorna ekslozivna i lakozapaljiva sredstva protiv kojih hrvatska obrana nije imala ništa osim hrabrog srca.

Dokument od 7. listopada 1991. godine potpisuje major Trifunović i u njemu se jasno navodi: „Da se iz Beograda dopremi zapaljiva smesa za upotrebu na utvrđene tačke ustaša u hercegovačkom naselju“ te da se „proveri da li ima zapaljive municije za puške“.

O nepostojećem tzv. prekomjernom granatiranju Knina hrvatska javnost prečesto je slušala i čitala te bila zasuta iz svih jugo-udbaških poslušničkih medija, samo da bi se stvorila slika o nečem što se nije dogodilo, a što je na kraju i sudskim putem potvrđeno. O monstruoznom bombardiranju Vukovara napalmom u Hrvatskoj se nažalost gotovo ništa ne zna.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •