Podijeli

U protekla 24 sata zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su tri osobe, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite…

“Broj novooboljelih u Hrvatskoj u zadnja 24 sata je 11, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj 2112 “, rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Preminule su još tri osobe, jedan muškarac 1929. godišta u KBC-u Split, ženska osoba 1926. godišta u Općoj bolnici u Koprivnici, te muškarac 1936. godišta u Dubrovniku. Ukupan broj preminulih  je 83, kazala je Grba Bujević.

Ukupno su na koronavirus testirane 39.973 osobe, od čega 933 tijekom protekla 24 sata. 

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 218 bolesnika, a 14 je osoba je na respiratoru. U protekla 24 sata je od zaraze koronavirusom ozdravilo 38 bolesnika.

Broj zdravstvenih radnika koji su pozitivni na koronavirus je ukupno 226, a u samoizolaciji ih je 209.

Počele bolničke pretrage i pregledi

Što se tiče bolničkih pregleda i pretraga, kazala je da se svakodnevno prate sve učinjene usluge u zdravstvenom sustavu. “Jutrošnji rezultati u odnosu na jučerašnje govore da idemo u dobrom smjeru”, istaknula je i dodala da se gužva stvorila na trijaži na ulazu, no i ona je otklonjena.

“Ako se pokaže da se ne postiže broj koji smo sami sebi postavili i da se ne stižu rješavati liste, onda će se odmah uključiti još aktivnije privatni zdravstveni sustav. Oni su počeli raditi kao i javni sustav i rade ugovorene pacijente koje su imali preko HZZO-a. Bude li trebalo, i oni će se uključiti”, najavila je Grba Bujević.

Dopušteno uplovljavanje jahtama

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je da je dopušteno uplovljavanje jahtama dužine trupa većeg od 24 metra u hrvatske luke.

Božinović je precizirao da je dopušteno uplovljavanje jahtama na vezove u lukama nautičkog turizma i lukama otvorenih za javni promet. Uz to, dopušteno je uplovljavanje jahtama u brodogradilišta radi remonta ili popravaka, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Potraga za pozitivnim uzorcima

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu Alemka Markotić komentirala je pronalazak francuskih znanstvenika, donosi dnevnik.hr

“To se događa kod novih bolesti. To je krajem dvanaestog mjeseca, supruga bolesnika bila je u kontaktu s radnicima koji su prije toga bili u Kini. To zvuči epidemiološki očekivano”, kazala je i dodala da će svi laboratoriji početi pretraživati banke sa serumima i vidjeti je li netko već prije bio pozitivan.

Navodi kako je teorijski moguće da je netko putovao i došao pozitivan s puta prije nego što je počela epidemija.

Za drugi val epidemije kaže da se može dogoditi već za deset dana. “Ali neće. Imamo jako puno istraživanja o cjepivima u kliničkoj fazi. Niti jedan od testiranih lijekova nije dobio potvrdu da je učinkovit”, dodala je.

screenshot-koronavirus.hr

H.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + petnaest =