Što sve znamo o novom, njujorškom soju koronavirusa koji se pojavio u Hrvatskoj?

Oni koji su preboljeli ili su cijepljeni vjerojatno će se izboriti s ovim sojem...

Podijeli

Kako je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u ponedjeljak priopćio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, u Hrvatskoj su, osim 60 slučajeva britanskog soja koronavirusa i tri slučaja južnoafričkog soja, otkrivena i dva slučaja novog, njujorškog soja…

“O njujorškom soju, o kojemu su se informacije pojavile krajem prošloga tjedna, malo se zna, osim da se širi brže i da udio tog soja u New Yorku raste”, rekao je Capak.

No ono što se zasad zna daje određenog razloga za brigu. Ovaj novi soj koronavirusa, nazvan B.1.526, ubrzano se širi New Yorkom i okolicom, a nosi zabrinjavajuću mutaciju koja bi mogla oslabiti učinkovitost cjepiva, prema saznanjima dvaju istraživačkih timova, kako piše New York Times.

U New Yorku zabilježen u čak 27% novih slučajeva

Njujorški soj se prvo pojavio u uzorcima za testiranje i sekvenciranje prikupljenima u gradu, po kojem je i dobio ime, još u studenom prošle godine. No, do sredine prošlog mjeseca na ovaj je soj otpadalo čak 27% sekvenci virusa iz New Yorka u bazi podataka za različite sojeve koronavirusa.

Jednu je studiju novog soja provela skupina istraživača na California Institute of Technology (Caltech), dok su drugu proveli istraživači na Columbia University. Ni jedna ni druga još nisu prošle stručnu recenziju niti su objavljene u znanstvenom časopisu, ali rezultati se poklapaju i sugeriraju da je širenje novog soja stvarno, smatraju stručnjaci.

“To nisu baš sretne vijesti. Ali dobro je da znamo o tome jer onda možda možemo nešto napraviti u vezi toga”, kaže imunolog Michel Nussenzweig s Rockefeller University, koji nije bio uključen u dotične studije.

Fauci: Ne treba očajavati, cjepivo će svejedno štititi

Ipak, Anthony Fauci, poznati američki imunolog i glavni medicinski savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena, kaže kako nove varijante treba shvatiti “vrlo ozbiljno”, ali da Njujorčani ne trebaju “očajavati” zbog soja otkrivenog u njihovom gradu jer će cjepivo i dalje pružati određenu zaštitu.

“Ako dobijete dobro cjepivo koje ima visok titar antitijela, možda nećete dobiti najbolji mogući odgovor, ali i dalje će biti unutar raspona u kojem je učinkovito, što nam govori da ne očajavamo zbog činjenice da imamo nove varijante”, rekao je dr. Fauci u nedjelju u intervjuu za CNN, a prenosi N1

Istraživači s Caltecha otkrili su rast B.1.526 tragajući za mutacijama među stotinama tisuća genetskih sekvenci u bazi podataka zvanoj GISAID.

“Jedan uzorak se ponavljao i našli smo grupu izolata koncentriranih u regiji New Yorka koju nisam vidio prije”, objasnio je za New York Times komputacijski biolog s Caltecha, Anthony West. On i njegovi kolege našli su dvije varijante koronavirusa koje su bile sve učestalije. Jedna je imala mutaciju E484, karakterističnu za južnoafrički i brazilski soj, za koju znanstvenici smatraju da pomaže virusu djelomično zaobići imunološku zaštitu koju pružaju cjepiva protiv koronavirusa. Druga je varijanta imala mutaciju zvanu S477N, koja može utjecati na to koliko se čvrsto virus veže uz ljudske stanice. Obje su varijante trenutno kategorizirane zajedno kao soj B.1.526.

Imunolog: Oni koji su preboljeli ili su cijepljeni vjerojatno će se izboriti s ovim sojem

Istraživači s Columbia University analizirali su pak 1142 uzorka pacijenata testiranih u njihovom medicinskom centru i pronašli mutaciju E484 kod 12% ljudi pozitivnih na koronavirus. Ta je mutacija, međutim, neovisno pronađena u mnogim drugim dijelovima svijeta, što je naznaka da ta mutacija nudi značajnu evolucijsku prednost koronavirusu.

H.H.


Podijeli