Stiže nam velika promjena vremena i naglo zahladnjenje, priopćenjem se oglasio i DHMZ

Nakon iznadprosječno toplih, u prvom dijelu ovoga tjedna i kišovitih dana, od četvrtka, 11. veljače, slijedi nekoliko dana vrlo hladnog, uglavnom suhog i sunčanijeg vremena...

Podijeli

Nakon iznadprosječno toplih, u prvom dijelu ovoga tjedna i kišovitih dana, od četvrtka, 11. veljače, slijedi nekoliko dana vrlo hladnog, uglavnom suhog i sunčanijeg vremena. Štoviše, u četvrtak će zahladnjeti doslovno preko noći te će do kraja tjedna biti zamjetno hladnije od prosjeka, na Jadranu s jakom i olujnom burom, objavio je u priopćenju Državni hidrometeorološki zavod

Na Jadranu će prije zahladnjenja mjestimice biti obilnijih oborina, uz pljuskove i grmljavinu. Uz nastavak prognozirane oborine očekuje se povećanje vodostaja rijeka na područjima uz Jadran te u njegovu zaleđu, što će biti izraženije prema jugu. Puhat će umjereno i jako jugo te jugozapadnjak.

U četvrtak, s odmicanjem ciklone preko Hrvatske na istok Europe i jačanjem anticiklone nad sjevernom i srednjom Europom, u naše će krajeve prodrijeti vrlo hladan zrak sa sjevera kontinenta.

image

ECMWF prognoza prizemnog tlaka zraka i temperature na 850 hPa za četvrtak, 11. veljače 2021.-DHMZ

Temperatura će se u Hrvatskoj sniziti za 10-15 stupnjeva, a hladni val zahvatit će i Jadran. Pritom će u drugoj polovici tjedna jutarnje temperature na kopnu vrlo vjerojatno posvuda biti niže od -5 °C, u gorju i od -10 °C, a najviše dnevne oko 0 °C, u gorju niže.

I na moru će biti noćnih i jutarnjih minusa, osobito za vikend. Dnevna temperatura uglavnom će biti blago pozitivna, ali će jaka i olujna bura zamjetno pojačavati osjet hladnoće. Zbog vrlo vjetrovitog vremena treba računati na poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu, a uslijed niskih temperatura bit će i poledice, moguće čak i na otocima, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

image

ECMWF prognoza za Zagreb, 8. – 14. veljače 2021. Naoblaka i oborina, prizemna temperatura i vjetar s udarima- DHMZ

Iako tako hladno vrijeme u kopnenim krajevima nije u veljači rijetkost, na Jadranu jest, pa je stoga i utjecaj hladnoće zamjetno veći, posebice kad puše bura. Savjetuje se stoga u negrijanim prostorima osigurati zagrijavanje ili ispustiti vodu iz vodovodnih instalacija da uslijed eventualnog smrzavanja ne bi došlo do pucanja cijevi.

Agrometeorolozi pak savjetuju neophodnu zaštitu bilja od hladnoće, osobito onih kod kojih je krenula vegetacija zbog topline iz prethodnog razdoblja. Također preporučaju povrće na otvorenome prekriti zaštitnim folijama, a staklenike, plastenike i klijališta zatvoriti i zagrijavati. Mlade voćke posađene u jesen treba dodatno zaštititi.

Životinjama treba osigurati dodatnu količinu hrane i odmrzavati pitku vodu.

image

ECMWF prognoza za Split, 8. – 14. veljače 2021. Naoblaka i oborina, prizemna temperatura i vjetar s udarima-DHMZ
H.H.

Podijeli