FOTO- VIDEO Stigle su i snimke: Snažni potresi pomaknuli su dijelove Zagreba…

Predsjednik Hrvatske udruge kriznog menadžmenta Igor Magdalenić analizirao je snimke Zagreba prije i nakon potresa. Mjesto epicentara najsnažnijih na karti izgleda kao krater vulkana...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Snažni potresi, od 5,5 i 5,0 stupnjeva po Richteru, pomaknuli su dobar dio zemlje u gradu Zagrebu i to za nekoliko centimetara od mjesta na kojem su bili prije elementarne nepogode. Ono što su seizmolozi odmah predvidjeli, sad su i dokazale radarske satelitske snimke Europske svemirske agencija (ESA) koje je obradio i analizirao Igor Magdalenić, predsjednik Hrvatske udruge kriznog menadžmenta (HUKM).

POGLEDAJTE VIDEO:

– Pomak tla mjeren je Copernicus EU Sentinel-1 radarskim satelitom usporedbom snimaka tla prije i poslije potresa. Kombinacijom dvaju snimaka, može se stvoriti interferogram gdje je faza povezana s topografijom terena i mogu se preslikati obrasci deformacija tla. Ako se fazni pomak povezan s topografijom ukloni iz interferograma, razlika između snimaka pokazat će uzorke površinske deformacije koji su se dogodili kao posljedica potresa – kazao je Magdalenić koji je i ranije radio na projektima analize satelitskih snimki u svrhu procjene posljedica požara i poplava te procjene rizika od požara južnog dijela Hrvatske,donosi 24.sata.hr.

Prema snimci, pomak tla najbolje je vidljiv u blizini epicentara dva najsnažnija potresa u Podsljemenskoj zoni koji su se na karti doslovno pokazali kao jedan veliki krater. Bijela boja na karti pokazuje kako se tlo nije micalo, plavi spektar razinu slijeganja, a crveni razinu uzdizanja tla.

foto: HUKM

Inače, 2017. godine korištenjem Copernicus Emergency Management servisa rađena je studija procjene ranjivosti stanovništva od razornog potresa u gradovima od interesa kako bi se potaknulo korištenje georeferenciranih podataka te daljnji razvoj sustava civilne zaštite. To se vidi na prikazu zagrebačkih ulica i zgrada u centru gdje je procijenjen rizik s obzirom na starost grada i gustoću naseljenosti.

foto: HUKM

Na crno-bijeloj snimci može se vidjeti osnovna radarska slika Zagreba nakon potresa gdje je najuočljivije korito rijeke Save.

foto: HUKM

Osim razvoja struke kriznog menadžmenta, pohvalno je kako su članovi radili kao redovni pripadnici operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi što uključuje i Bad Blue Boyse, donosi https://www.24sata.hr/news/stigle-snimke-snazni-potresi-pomaknuli-su-dijelove-zagreba-683339.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 4 =