Podijeli

Mnogo je duhova uzburkala ovih dana izjava Pape Franje o Blaženom Alojziju Stepincu a vjerojatno još više o Patrijahu SPC-a Irineju,nazvati jednog upitnim a drugog Božjim čovjekom, ljudima je sa ovih prostora u najmanju ruku zaprepaštujuće…

No ukoliko pontifikat Pape Franje ne gledamo isključivo kao vjerski poziv nasljedovanja Krista nego i kao političko djelovanje što on u večem djelu zasigurno jest tada možemo naći sebi prihvatljivu formulaciju u mnogobrojnim analizama i tumačenjima kojima smo ovih dana izloženi.

Ja bih danas ostavio sve to po strani i uperio svoj pogled prema Blaženiku i njegovoj životnoj ostavštvini.

Njegovo mučeništvo se nekako poklapa sa mučeništvom hrvatskog naroda kroz mnoge epohe svoje povijesti i to ne govorim samo o onim, kada smo bili pokoreni i nepriznati kroz povijest,i danas naš narod pati pred mnogim iskušenjima koju donosi nikad sita zvijer globalnog kapitalizma.

Nepravda,nepotizam i poniženje slabijih postali su na neki način pravilo ovog društva,primjeri su brojni.

A baš za te najslabije i najponiženije zalagao se Blaženi Alojzije Stepinac, mada je kraj života dočekao u istini proročanstva „zbog mog imena će vas progoniti“.

On od tog imena i svoje katoličke vjere nikad nije odustajao pa je stoga tužno danas slušati pojedine komentare tipa „ovo nije moj Papa“, naprosto smo samo na trenutak spoznali muku koju je on prolazio te stavljeni na malu kušnju iz koje može proizaći samo nešto veliko,budemo li ustrajni u vjernosti svom katoličkom identitetu i molitvi jer upravo to je i uradio Kardinal Stepinac, i danas bi opet da je živ.

Prolazila su stoljeća,kraljevine,carstva,države, no ovaj narod je opstao ne odričući se svog jedinog identiteta koji nas je u tom trenu odvajao od drugih i davao nam nadu da ćemo jednog dana imati svoju za nas bolju i pravedniju državu.

Ta borba traje još i danas, nije gotova, i zato nam naš Kardinal i nakon smrti na svoja ramena preuzima novo mučeništvo kako bi nam pokazao put, vjerujem da mnogi od nas taj put vide i spremni su kroćiti njime.

Slijedeći njegov primjer svaki od nas postat će jači i čestitiji a samim time će njegov svetački put koji je neupitan, donijeti još plodova.

Neka vas sve blagoslovi dragi Bog!

Autor / Luka Krkoč 


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 4 =