SRPSKOM RATNOM ZLOČINCU Stevanu Budaču kazna za ratni zločin protiv civilnog stanovništva s 15 smanjena na tri godine

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Županijski  sud u Osijeku, na ponovljenom suđenju, proglasio Stevana Budača krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u okupiranoj Baranji 1991. godine i nepravomoćno ga osudio na tri godine i deset mjeseci zatvora…

Kazna mu je blaža od minimalnih pet godina zatvora, koliko je propisano za ratni zločin, a sutkinja Azra Salitrežić kao olakotne okolnosti uzela je u obzir što je 1991. bio mlad, danas je otac troje djece i korektno se ponašao pred sudom.

Budač je bio dio skupine optuženika protiv kojih je tužiteljstvo 1996. godine podignulo optužnicu za ratni zločin. Nakon suđenja u odsutnosti, u ožujku 2002. godine, Budač je nepravmoćno proglašen krivim te osuđen na 15 godina zatvora, ali je, nakon žalbe, Vrhovni sud u siječnju 2006. ukinuo prvostupanjsku presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Uhićen je 5. svibnja 2018. u rumunjskoj luci Galati na Dunavu, temeljem Europskog uhidbenog naloga što ga je raspisao osječki Županijski sud i to pri redovitoj kontroli identiteta dok je, kao član posade, plovio brodom pod srpskom zastavom.

Izmijenjenom optužnicom teretilo ga se da je tijekom rujna 1991. u Batini i Zmajevcu, kao sudionik oružane pobune dijela srpskog stanovništva protiv Hrvatske, sudjelovao u zastraživanju te okrutnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti, tako što je kao pripadnik pripadnik štaba Teritorijalne obrane Batina protuzakonito civile lišavao slobode i privodio u štab, znajući da će ih tamo zlostavljati te radi zastrašivanja ispaljivao projektile na njihove kuće.

Uz ostalo, optužen je da je 17. rujna 1991. u Batini, s još nekoliko pripadnika srpskih paravojnih postrojbi lišio slobode i doveo u štab na ispitivanje Marina Šomođvarca te ga, nakon višesatnog premlaćivanja, pretučenog i krvavog, radi zastrašivanja ostalog stanovništva, proveo kroz selo i doveo u kuću da ga takvog vide supruga i djeca.

Teretilo ga se da je žrtvu potom odveo u zatvor u Belom Manastiru, gdje se Šomođvarcu od tada gubi svaki trag, a njegovo tijelo naknadno je ekshumirano na groblju u Novom Sadu.

Optužen je i da je u rujnu 1991. skupa s još jednim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi pucao iz streljačkog oružja, ispalio trombolonsku minu na kuću Antuna Vidakovića te sudjelovao u fizičkom zlostavljanju još dvojice civila.

Sudsko vijeće ocijenilo je kako je dokaznim postupkom i iskazima svjedoka sa sigurnošću Budaču dokazano počinjenje kaznenog djela iz optužnice, odnosno nečovječno postupanje prema civilima, s ciljem njihova zastrašivanja, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u ekstradicijskom i istražnom zatvoru, piše max.portal.

Sud je protiv Budača odlučio produljiti istražni zatvor do pravomoćnosti presude, jer je dugi niz godina bio nedostupan za provođenje postupka te da, s obzirom da ima srbijansko državljanstvo, postoji opasnost od bijega.

Stevan Budač uhićen je, podsjetimo, u travnju u rumunjskoj luci Galati, po europskom uhidbenom nalogu, i to pri redovitoj kontroli

Zamjenik osječkog županijskog državnog odvjetnika Miroslav Dasović izrazio je zadovoljstvo osuđujućom presudom, a na odluku o visini kazne tužiteljstvo će najvjerojatnije uložiti žalbu, o čemu će se odlučiti po primitku pismenog otpravka prvostupanjske presude.

R.I.


Vezane vijesti;

UREDNIŠTVO – HRVATSKIM PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA: PROTIV HRVATSKIH BRANITELJA VODILI STE ČITAVE OSMIŠLJENE OPERACIJE PROGONA ZAJEDNO SA STRANIM OBAVJEŠTAJNIM SLUŽBAMA!…

Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

29 KOMENTARI

 1. S R A M O T N O SUDJE

  PRVO , BESTIJALNA ZLOCINACKA ZVIJER SE P U S T A MEDJU LJUDE … DESETLJECIMA
  SE Z A B A V L J A NAOKOLO….

  SOKANTNI AMORAL !

  Pa i kad MONSTRUMA
  ULOVI INTERPOL ,
  S U D J E ZIVINU SIMPATIZIRA , pa NITKOVA G L A D I S 3 GODINE LEZUCKANJA .

  SRAMOTA ME DA ZIVIM U OVAKVOM SISTEMU.

  Jebeni srednji vijek !
  Umna zaostalost.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × pet =