Podijeli

STRAVIČNI SRPSKI ZLOČINI BEZ KAZNE: LOVAS 1991.POPUT AUSCHWITZA… Srbi su Hrvate obilježene sa bijelim trakama oko ruku mučili, likvidirali, silovali!

TUŽNA OBLJETNICA- Komemorativnim skupom i odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u vukovarsko-srijemskom mjestu Lovas u subotu je obilježena 20. obljetnica pokopa 68 žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice u tome mjestu u kojem je 1991., i tijekom višegodišnje okupacije, ubijeno 85 mještana odnosno 5,5 posto tadašnjeg hrvatskog stanovništva.

SRPSKI ZLOČIN BEZ KAZNE: U Lovasu tužna 20-ta obljetnica pokopa 68 žrtava koje su likvidirali srbi!…

“Masovna grobnica u Lovasu po broju žrtava, nažalost, najveća je nakon one na Ovčari”, podsjetila je načelnica općine Lovas Tanja Cirba rekavši kako za zločine počinjene u Lovasu još uvijek nitko nije odgovarao te Lovščani traže da krivce konačno stigne ruka pravde.

Upozorila je kako i iz Lovasa odlaze mladi te bi se, kako je rekla, moglo dogoditi da slobodu, koja je u krvlju izborena, više ne bude imao tko uživati.

“S vapajem molim da se ne zaboravi naš kraj, da nam se ne gase razredna odjeljenja, poštanski uredi, matični uredi, župni uredi. Pomozite ovom kraju, sačuvajte našu mladost, jer inače je krvava žrtva bila uzaludna”, poručila je Cirba tijekom komemorativnog skupa kojemu su, pored mještana Lovasa, nazočili i izaslanik predsjednice Republike umirovljeni general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Stevo Culej i izaslanik predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Uoči komemorativnog skupa, brojna izaslanstva te članovi obitelji i rodbine žrtava položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na lovaskom groblju.

“Vrlo je važno s ovoga mjesta uputiti poruku kako nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu i tko je to izvršio agresiju na Republiku Hrvatski, kao i da se svi počinitelji, bez obzira na protok vremena, procesuiraju”, rekao je ministar Tomo Medved.

Naglasio je da Vlada čini sve kako bi se pronašle osobe koje se još vode kao nestale u Domovinskom ratu.

Po njegovim riječima, Vlada će učiniti sve kako bi hrvatski branitelji koji nose teret straha od optužnica iz Srbije u konačnici imali sloodu kretanja.

Što se tiče odgovornosti srpskog počinitelja zločina koji se dogodili na teritoriju Hrvatske, Vlada teži tomu da sva djela koja su se dogodila na tlu Hrvatske budu u nadležnosti hrvatskih pravosudnih tijela, poručio je Medved.

Molitvu za žrtve stradale u Lovasu predvodio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić koji tom prigodom ukazao na nužnost čuvanja pamćenja kako se zločini ne bi zaboravili.

“Ovdje smo položili cvijeće i zapalili svijeće..to neće pomoći pokojnima, ali će pomoći nama da ne zaboravimo žrtve. Opasnost je da čovjek zaboravi cijenu ove grude koja je preskupa i natopljena tolikom krvi žrtava”, rekao je kardinal Puljić koji je u lovaskoj županoj crkvi u koncelebraciji s đakovačkim i osječkim nadbiskupom, metropolitom Đurom Hraniće predvodio i misu zadušnicu.

Po riječima Lovaščanina Ivana Mujića, svjedoka svega što se događalo u Lovasu nakon okupacije mjesta 10. listopada 1991., pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi već prvih dana okupacije ubili su 22 mještana, sveukupno 85 osoba.

STRAVIČNI SRPSKI ZLOČINI BEZ KAZNE: LOVAS 1991.POPUT AUSCHWITZA… Srbi su Hrvate obilježene sa bijelim trakama oko ruku mučili, likvidirali, silovali!

“Imali smo bijele trake na rukavima kako bi se znalo da smo nesrbi. Do sada za ovaj zločin nitko nije odgovarao. U Beogradu se vodio postupak za zločine u Lovasu, optuženo je 14 osoba koje su sramno presuđene na sveukupno 128 godina da bi na kraju presuda bila poništenja, a sudski postupak vraćen na početak, ali novo suđenje još uvijek nije započelo”, rekao je Mujić.

Počast žrtvama u Lovasu polaganjem vijenca i odavanjem počasti odali su i predstavnici Fonda za humanitarno pravo iz Beograda predvođeni Natašom Kandić.

A.K.


Podijeli

8 KOMENTARI

  1. Tko da ih kazni kad su cetnici na vlasti i oni koji nisu nikad zeljeli hrvatsku drzavu i debelo placaju cetnike da cetnikuju po hrvatskoj.Koliko je uopce cetnika odgovaralo za ovakove stravicne zlocine nad hrvatima i to u hrvatskoj zemlji zasto nije ovdje sad nazocan Pupovac koji je veliki demokrata po jeziku a u sebi nosi svu zlu cud cetnika i mrzitelja svega sto je hrvatsko.Zasto nitko od nasih saborskih zastupnika ne povede pitanje drzavnom odvjetniku da da na vidjelo tko i koliko cetnika je odgovaralo za stravicne zlocine ili ce nam da;lje cetnici dijeliti pravdu.Mozda zastupnici nemaju vremena za to i sama vlada jer su prezauzeti sa lopovlukom i kradom da bi sebe namiirili.Zar je opet u hrvatskoj tesko hrvat biti zar su to opet dosla olovna vremena da cetnici cetnikuju a hrvati nemaju osnovna prava da znaju tko su zlocinci koji su pocinili zlocin nad hrvatima,Plenkovica nije za to briga on gura silom pederluk lezbejstvo i sve sto ne nenaravno da nametne hrvatskoj kao neki nazovi moderan evropejac a to se ocekuje od covjeka koji je odgojen u udbasko kosovskom duhu i kojemu bas nije na prvom mjestu obitelj nego kojemu je na prvom mjestu da izbaci majku i oca i uvede nekakav roditel uzas koji izdajnici vladaju hrvatskom

  2. I KO JE KAŽNJEN od srba?? Šta i hrvatska nema nekog kao srbi Pupovca pa da grmi na sva zvona?? Ovi ŠONJE od naših političara da se dodvore EU i poradi 2 ruke u saboru ne poduzimaju ništa!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × dva =