SRPSKI ZLOČIN Komemoracija u Srebrenici: Organizatori očekuju 30 tisuća sudionika…FOTO…

23. obljetnice genocida nad Bošnjacima s tog područja što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba...

23. obljetnice genocida nad Bošnjacima s tog područja što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Za sudjelovanje u tim stravičnim srpskim zločinima do sada je pred međunarodnim sudovima drugih država te pred bosanskohercegovačkim pravosuđem osuđeno 45 osoba na ukupno 700 godina zatvora…

U utorak je u Srebrenicu stiglo više od šest tisuća sudionika “Marša mira”, koji su prošli stazama kojima su Bošnjaci nakon pada enklave 11. rujna pokušali naći spas probijajući se ka slobodnom teritoriju u pravcu Tuzle. Organizatori su ranije najavili kako očekuju da će na komemoraciji biti do 30 tisuća sudionika. U utorak je završeno i iskapanje 35 grobnica u koje će, nakon vjerskog obreda što će ga predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, biti položeni posmrtni ostaci žrtava čija su tijela identificirana nakon što su pronađena u nekoj od masovnih grobnica.

Tisuće ljudi pristiže u srijedu od ranih jutarnjih sati u krug memorijalnog kompleksa u Potočarima kod Srebrenice kako bi tijekom dana sudjelovali na središnjoj komemoraciji u povodu 23. obljetnice genocida nad Bošnjacima s tog područja što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Među njima su četiri dječaka koja su 1995. godine, kada su ubijena, imala između 16 i 17 godina te jedan bračni par 20-godišnjaka, dok je najstarija žrtva 71-godišnji muškarac. U najvećem ratnom zločinu počinjenom na europskom tlu nakon 2. svjetskog rata ubijeno je više od osam tisuća Bošnjaka, a presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrđena je kvalifikacija genocida.

Za sudjelovanje u tim zločinima do sada je pred međunarodnim sudovima drugih država te pred bosanskohercegovačkim pravosuđem osuđeno 45 osoba na ukupno 700 godina zatvora. Za genocid u Srebrenici osuđeni su i bivši politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, koji je za to dobio 40 godina zatvora dok je ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić nepravomoćno osuđen na doživotni zatvor. Svjetlosna projekcija Sjećanje na fontanama povodom godišnjice srpskog genocida u Srebrenici…

Svjetlosna projekcija Sjećanje na fontanama povodom godišnjice genocida u Srebrenici…

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

2 KOMENTARI

  1. Ne znam,nemam više nikakve empatije prema Bošnjacima. Previše su zla napravili Hrvatima koji su im spasili guzice. Na kraju krajeva,smatraju nas okupatorima pa nek svak liže svoje rane.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

sedamnaest − 14 =